Pet besplatnih stvari koje možete vidjeti u Berlinu

Berlin je jedan od najvećih i najposjećenijih evropskih gradova. Očkivano je da boravak tamo neće biti jeftin, ali Berlin je opet dosta pristupačniji od Londona, Pariza, Amsterdama i mnogih drugih evropskih metropola.

Hrbackpacker donosi listu 5 najboljih stvari koje možete vidjeti dok ste u Berlinu, a koje se potpuno besplatne.

1. Branderbuška vrata

Brandenburška vrata jedan su od glavnih simbola Berlina. Jedina su preostala od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin te su nekada predstavljala prijelaz iz istočnog u zapadni Berlin.
Vrata se sastoje od 12 grčkih stubova u dorskom stilu, po 6 na obje strane. Ovakva kostrukcija dozvoljava prometovanje automobila kroz pet prolaza, dok su pješaci ograničeni na samo dva. Na vratima stoji kvadriga, koju čine bogovi mira u kočiji sa četiri konja. Vrata su visoka 26 m, 65,5 m široka i 11 m dugačka. Danas su ulaz u glavnu Berlinšku aveniju.

2. Checkpoint Charlie

Checkpint Charlie je simbol podjele grada tijekom hladnog rata. Generacije građana strepile su u nadi da će uspjeti prijeći u drugi dio grada upravo ovdje. Bio je jedan od najpoznatijih graničnih prijelaza između istočnog i zapadnog Berlina između 1945. i 1990. godine. Danas je ostala kontrolna kućica smještena između nekadašnjeg američkog i sovjetskog sektora kao i između gradskih četvrti Centar u istočnom Berlinu i Kreuzberga u zapadnom Berlinu. Također možete ovdje dobiti i suvenir pečat od bivše DDR ili se slikati sa momcima u odorama nekadašnjih vojnika koji su čuvale ovu granicu.

3. Berlinski zid

Hladni rat svakako je najpoznatiji upravo po Berlinskom zidu. Barijera dugačka oko 160 km koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina i okolnog teritorija Njemačke Demokratske Republike danas je uglavnom srušena,ali ostaci zida u središtu grada i dalje su prisutni te su spomenik kulture i podsjetnik na tragičnu podjelu grada.

4. Spomenik Holokaustu

Spomenik holokaustu svakako predstavlja najtragičniju epohu u povijesti Njemačke i Berlina. Otvorena golema skulptura svjedoči stradanjima Židova tijekom nacističke vladavine.

 5. Hitlerov bunker

Ironično, nedaleko od spomenika jevrejskim žrtvama nalazio se bunker Adolfa Hitlera koji je postao posebno poznat zahvaljujući filmu “Konačni pad”. Iako se u bunker ne može ući, zanimljiva ploča sa hronologijom događaja nalazi se upravo ondje gdje je zloglasna karijera diktatora završila.