Američko-kineski sporazum o trgovini teško će pogoditi Njemačku

Dogovoreni privremeni sporazum Sjedinjenih Američkih Država i Kine o zaustavljanju trgovinskog rata teško će pogoditi Njemačku, objavio je Kilski institut za svjetsku ekonomiju (IfW).

„Kao rezultat preusmjeravanja trgovine, njemački izvoz robe u Kinu će iduće godine vjerovatno pasti skoro 4,5 milijardi, pogotovo u industrijama poput automobilske, vazduhoplovne i industrijskih mašina”.

Smatraju da će samo brazilski uzgajivači soje zabilježiti jači udar te da će im izvoz u Kinu pasti pet milijardi zbog američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Predsjednik IfW-a, Gabriel Felbermayr, podsjetio je da se Kina sporazumom obvezala da će uvesti američku robu u vrijednosti od oko 200 milijardi i da će zbog toga odustati od proizvoda iz drugih zemalja.

„S druge strane, sporazum donosi štetu ostalim kineskim trgovinskim partnerima, čiji uvoz sada zamjenjuju američki proizvodi i koji u velikoj mjeri gube tržišni udio u Kini”, dodao je Felbermayr.

IfW očekuje da će njemačka proizvodnja biti najviše pogođena. Očekuje se da će taj sektor u narednoj godini u Kinu izvesti 4,3 milijarde manje robe, u poređenju sa scenarijom bez trgovinskog rata i privremenog sporazuma.

Privremeni sporazum, poznat kao trgovinski sporazum prve faze, omogućio je da obje zemlje povuku carine u namjeri da zaustave dvogodišnji trgovinski rat.