AS Holding kupio dionice Bosnialijeka

Tešanjski AS Holding ušao je u vlasničku stukturu Bosnalijeka kupovinom dionica koje je prodao luksemburški fond HADEN S. A. putem vanredne aukcije održane ove sedmice na Sarajevskoj berzi, piše Minela Pamuk za Oslobođenje Portal.

Na ovaj način AS Holding postao je drugi najveći dioničar Bosnalijeka, odmah iza KBC Euro Credit Capitala sa Malte koji posjeduje 23,6 posto dionica. AS Holding je grupacija koja se prioritetno bavi proizvodnjom prehrambenih proizvoda, a u svom portfoliju ima i kompanije koje se bave proizvodnjom tekstila i distributivno-logističkim poslovima, saopćeno je iz AS Holdinga.

Haden S.A. je prodao prvi dio od 10 posto dionica u Bosnalijeku za 17 miliona KM 10. decembra prošle godine, kada se kao kupac pojavila Raiffeisen bank BiH d.d. Sarajevo, a 4. februara prodao je i preostalih 15,9 dionica, koje je kupio AS Holding za 18,8 miliona KM, čime je izašao iz vlasničke strukture i time prestao biti najveći pojedinačni suvlasnik.

Ostali najveći dioničari Bosnalijeka su Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina sa 11,4 posto (skrbničkiračun), libijski The Economic and Social Development Fund sa 7,6 posto, Nijaz Skenderagić 2,4 posto.