Autorsko veče Milorada Kostića: Predstavljena knjiga “Dioklecijan i Aleksandra – Zveket mačeva“

Prozaist i pjesnik Milorad Kostić u ponedjeljak je okupljenim gostima na pjesničkoj večeri Planeta Poezija predstavio svoj roman “Dioklecijan i Aleksandra – Zveket mačeva“, objavljen u decembru prošle godine.

U razgovoru s autorom prisutnima je približeno ovo nesvakidašnje djelo za domaću književnost, čiji je autor po zanimanju profesor historije, a po vokaciji pisac. Riječ je o ljubavnom romanu u kojem se radnja odvija na prostoru starog Rima polovinom trećeg stoljeća nove ere, u vrijeme kad granice Rimskog Carstva ugrožavaju barbari, a rimski generali vode građanske ratove.

Carevi se brzo smjenjuju na vlasti, te napokon vojska preuzima vlast. Za sve nedaće koje potresaju carstvo optužuju se kršćani, što je obrazac koji će se nakon toga ponavljati više puta u historiji, u nekim drugim državama i s nekim drugim „krivcima“.

U tom turbulentnom vremenu glavni junak romana, Marko plebejac, živi upravo u graničnim provincijama carstva, koje jednim dijelom obuhvataju i prostore današnje Bosne i Hercegovine. A kako je završila njegova tužna priča čitaocima mogu da otkriju u ovoj zanimljivoj historijskoj pentologiji.

O drugoj dimenziji romana, s aspekta književne kritike, govorio je njen recenzent Idriz Hodžić, koji je pročitao odabrane dijelove svoje recenzije. Potom je autor pročitao odlomak iz romana i mikrofon je pripao profesoru Enesu Ibričeviću, kako bi sve počastio još jednom majstorskom izvedbom na gitari.

Milorad Kostić predstavio se i kao pjesnik, govoreći stihove iz svoje dvije objavljene zbirke pjesama “Zapisano u zvezdama“ i “Sarajevska enigma – Kroz sjećanje zaborava“.

Bio je to sjajan uvod za poetski nastavak večeri. Nakon još jedne muzičke pauze, planetarci su govorili svoje stihove, i to ovim redom: Fatima Jamaković-Čorambegić, Mubera Isanović, Aleksandra Kostić, Idriz Hodžić, Dževad Hadžihasanović, Dijana Beljan – koja je pročitala Katulovu pjesmu na latinskom i prijevod na naš jezik, Belma Glibić i Tamara Čapelj.

Bitno je još napomenuti da je bilo i takvih koji su, na vlastiti zahtjev, otšutjeli svoje pjesme.

Ipak, bila je to posebno zanimljiva planetarna noć puna druženja s novim prijateljima i još jednom uživanja u ljepoti napisanoga, saopćila je Planet Poezija.