BiH kao koproducent filma prikazanog na Berlinaleu

Premijera novog filma reditelja Cristija Puiua “Malmkrog” održana je na 70. Berlinaleu, u programu Encounters, novom programu međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Film je koprodukcija Rumunije, Srbije, Švicarske, Švedske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

U Bosni i Hercegovini film je podržalo Ministarstvo kulture i sporta KS-a.

Koproducent filma iz BiH bila je Produkcija Sarajevo 2006. i producent Mirsad Purivatra, koji je s Puiujem sarađivao i 2016. na njegovom filmu “Sieranevada”, koji je prikazan u takmičarskom programu 69. filmskog festivala u Cannesu. Ekipu filma “Malmkrog” pozdravili su umjetnički direktor Berlinalea Carlo Chatrian i direktor programa Mark Peranson, a na premijeri je bio i ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić.

“Nakon posvećenog istraživanja, za učešće u programu Encounters izabrano je 15 naslova koji odslikavaju vitalnost kinematografije u svim njenim formatima. Autori odabranih naslova na različite načine pristupili su interpretaciji tema odlučujući se za autobiografske, intimne, politične, društveno angažovane, filozofske, epske ili nadrealne filmove. Prihvatili su izazov da svojim filmovima oblikuju svijet umjesto da ga naprosto reproduciraju”, rekao je Carlo Chatrian umjetnički direktor Berlinalea.

Svjetska premijera filma “Malmkrog” službeno je otvorila program Encounters, čiji je cilj da obogati zvaničnu festivalsku selekciju raznovrsnim novim narativnim i dokumentarnim filmovima. O dobitnicima nagrada za najboljeg reditelja, najbolji film i specijalnoj nagradi žirija odlučivat će tročlani žiri programa Encounters.

Novi film Cristija Puiua “Malmkrog” otvorio je ovaj kaledioskopski program. Radi se o značajnom filmu koji gledaoce vodi na put kroz vrijeme i tokove misli, dijalozi i mizanscen u filmu pravo su remek-djelo, poput kakve fascinantno precizne i inventivne freske. Scenarij za film napisao je Cristi Puiu, prema tekstu Vladimira Solovyova. Uloge u filmu ostvarili su Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot i István Téglás.

Cristi Puiu je scenarista i reditelj poznat po nagrađivanim filmovima “Smrt gospodina Lazarescua” (2005), “Aurora” (2010) i “Sieranevada” (2016). Puiu je predsjedavao žirijem takmičarskog programa na SFF-u 2010, a 2013. festival mu je posvetio Tribute to program. Puiu je bio gost 25. Sarajevo Film Festivala i predavač na Talents Sarajevo programu 2019.

Izvor: Mirela Sekulić, Oslobođenje Portal