Bijeg od korzeta: Južnokorejke protiv patrijarhata i nametnutih standarda ljepote

Bae Eun-jeong poput mnogih žena u Južnoj Koreji , a i u svijetu, nikada nije napustila kuću bež šminke. Mrzila je svoje prirodno lice. Njena svakodnevna beauty rutina trajala je čak dva sata.

Ustajala je ranije, a ujutru ne bi stigla ni da jede kako bi se našminkala za školu. Čak i odlazak u prodavnicu zahtijevao je jako puno vremena, prenosi portal Žene.ba.

“Kad bih izašla bez šminke, uopće nisam imala samopouzdanja. Osjećala sam se neugodno kada bi me neko pogledao. Mrzila sam svoje lice”, izjavila je 21-godišnjakinja.

Bae je poznatija kao Lina Bae, zvijezda YouTubea koja je nekada u svojijm videam snimala make up tutorijale.

Početkom ove godine, dok je pregledavala komentare na svoje video snimke, vidjela je mlade fanove kako joj pišu da ih je sramota izaći iz kuće bez šminke.

“(Djevojke) oko mene nose šminku”, napisao je jedan komentator, “Ne želim to, ali osjećam kao da se moram šminkati.”; “Nemam puno samopouzdanja, kako da ga steknem?”, zapitao se drugi komentator.

Bae je bio šokirana kada je vidjela da čak i djevojčice od 13 godina brinu o svom izgledu. Komentari su je doveli da se zapita o svojoj društvenoj odgovornosti. Kao odgovor na njihova pitanja Bae je objavila video “Nisam lijepa” u kojem je skidala šminku zajedno s komentarima mrženje koje je dobijala u komentarima poput “Svinja nosi šminku”, “Da imam takvo lice, ubio bih se”, na kraju videa se nasmiješila i kazala svojim pratiteljima i kazala da je u redu da ne budete lijepi.

Video je prikupio više od 6,3 miliona pregleda na YouTubeu.

“Video sam objavila jer sam željela da više žena bude oslobođeno ugnjetavanja. Željela sam da kažem djevojkama da se ne trebaju mijenjati samo da bi udovoljili drugima”, rekla je Bae. ”

Danas je Bae među sve većim brojem žena koje osporavaju standarde ljepote Južne Koreje i dio su feminističkog pokreta poznatog kao “Bijeg od korzeta”.

Naziv pokreta evocira vrijeme kada su feministice protestirale na izboru ljepote za Miss Amerike 1968. odbacajući grudnjake, lak za kosu, šminku, pojaseve, steznike, lažne trepavice, visoke potpetice i druge predmete koje su vidjele kao simbole ugnjetavanja.

Pedeset godina kasnije, mlade južnokorejske žene pokrenule su svoj pokret uništavanjem skupih proizvoda za šminku ili šišanjem svoje duge kose. Objavljivale su fotografije ohrabrujući i druge žene da to isto učine.

“U osnovi, pokret ‘Bijega od korzeta’ možete vidjeti kao izazov društvu s dominacijom muškaraca”, rekla je Lee Na-young, profesorica sociologije na seulskom Univerzitetu Chung-Ang.

Žene su također počele štrajkovati širom zemlje. Prve nedjelje svakog mjeseca žene pozivaju žene da ne kupuju odjeću ili šminku.

“Sada, mnoge žene biraju pokret ‘Bijeg od korzeta’ kako bi primijenile feminizam u svakodnevnom životu”, dodala je.

Južna Koreja je poznata i kao svjetska prijestolnica plastične hirurgije, a oko 22 posto žena je reklo da je otišlo pod nož. Od toga se otprilike polovina složila sa izjavom da su to učinili “jer je izgled važan u životu”.

“Žene ulažu vrijeme, trud, energiju i novac kako bi izgledale dobro pred muškarcima”, dodala je Lee.

Borba protiv patrijarhata
U 2018. godini Južna Koreja je zauzela 115. mjesto od 149 država u rodnoj razlici između muškaraca i žena, navodi se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu. Ona također ima najveću razliku u platama među polovima. Prema podacima južnokorejskog Ministarstva za ravnopravnost spolova i porodice samo tri posto direktora u 500 kompanija iz Južne Koreje i 17 posto članova Nacionalne skupštine su žene.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in opisao je ovaj rodni jaz u svojoj zemlji kao “sramotnu stvarnost”.

U društvu koje je i dalje duboko patrijarhalno žene koje ne udovoljavaju standardima ljepote, a koje postavljaju muškarci, mogu imati posljedice.

U novembru 2018. godine filijala kafića franšiza Yogerpresso otpustila je ženu prvog dana nakon što se pojavila sa kratkom kosom i bez šminke. Kompanija se kasnije izvinila i ponudila joj odštetu, koju je dobila.

Porast nezadovoljstva kulminirao je i zbog incidenata gdje su se žene tajno snimale gole. Desetine hiljada žena izašlo je na proteste pod sloganom: “Moj život nije tvoj pornić”. Ljutnja je bila usmjerena i zbog ubistva žene koju je počinitelj ubio samo zato što su ga žene oduvijek ignorirale.

Napadač Kim Sung-min, koji je patio od teške šizofrenije, osuđen je na 30 godina zatvora.

“(Ubistvo) mlade žene poslužilo je kao okidač da shvate da je seksualno nasilje problem koji ih direktno pogađa,” rekla je Lee. “To je postalo odlučujući trenutak za južnokorejske feministkinje da progovore.”

Promjena rodnih normi
Feministkinje u zemlji i dalje se suočavaju sa značajnim otporom muškaraca. Prema istraživanju Realmetera provedenom prošlog mjeseca, 76 posto muškaraca iz Južne Koreje u dvadesetim godinama, a 66 posto muškaraca u 30-im godinama protivi se feminističkom pokretu zemlje.

“Žene shvataju da je za rješavanje ovog problema potrebna promjena načina razmišljanja muškaraca u Južnoj Koreji”, rekla je Lee.

Ali svijest raste. Najveći lanac knjižara u Južnoj Koreji, Kyobo, saopštio je da je u novembru za 19 posto porasla prodaja feminističkih knjiga u odnosu na isti period prethodne godine.