Bosanska čovječija ribica nije se pomakla s mjesta već sedam godina

Kako prenosi Fokus.ba, radi se o jedinstvenoj vrsta koja živi samo na području Dinarida i koja se prilagodila životu u potpunom mraku. Koža joj je potpuno blijeda, oči su joj nerazvijene, a može doživjeti čak i do stotinu godina.

Prilagodila se životu u potpunom mraku, ima blijedu kožu i nema razvijene oči. Može živjeti desetljećima, a ponekad čak i do stotinu godina.

“Samo sjede i ništa ne rade”, rekao je Gergely Balazs s Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti za čovječije ribice koje žive u evropskim pećinama.

Život ovih vodozemaca veoma je teško pratiti u divljini, te su do sada proučavani primjerci u zatočeništvu. Međutim, sada su naučnici uspjeli napraviti jedno od prvih dugotrajnih istraživanja čovječijih ribica u njihovom prirodnom staništu.

Oni su, kako navodi New Scientist, od 2010. do 2018. pratili primjerke koje žive u bosanskohercegovačkoj pećini Vruljak 1. Ribice su označavali ubrizgavajući im u repne peraje jedinstveni crni pigment. Svaki put kada bi ponovo došli u pećinu, pogledali su gdje se sada nalaze označeni primjerci. Ukupno su pratili 19 čovječijih ribica. Bile su izduženog i tankog tijela, i narasle su između 20 i 25 centimetara. Pošto vodu vrlo rijetko napuštaju, noge su im male i zakržljale. Imaju snažan rep koji im omogućava kretanje kroz vodu.

Tokom udvaranja mužjak privlači ženku otpuštanjem hormona u vodu i mašući repom usmjerava ih prema njenoj glavi.

Ono što je zanimljivo, vrlo malo se kreću. Ribice koje su pratili kretale su se manje od 10 metara godišnje, prosječno pet metara po godini. Jedna od njih je prešla punih 38 metara u 230 dana, dok se druga nije pomakla s mjesta 2.569 dana, odnosno više od sedam godina.

Većina njih se pomaknula sa svoje prvobitne pozicije za manje od 10 metara godišnje, prosjek je bio oko 5 metara tokom godine. Najaktivnija jedinka pomaknula se cijelih 38 metara u 230 dana. No, najveći introvert među čovječijim ribicama ostao je na istom mjestu 2.569 dana, odnosno više od sedam godina.