Broj oboljelih od koronavirusa premašio 12.000, raste i broj smrtnih slučajeva

Da broj zaraženih koronavirusom svakodnevno raste je već jučerašnja vijest, ali ni danas ništa manje nije istinita. 

Naime, brojevo oboljelih i preminulih i dalje vrtoglavu rastu, a SARS je već odavno premašen po broju zaraženih, ali ne i po broju smrti. Stopa smrtnosti od koronavirusa još uvijek je na oko četiri posto, dok je kod SARS-a bila na 10 posto.

Vjerovatno se broj preminulih osoba ne povećava tako ubrzano zahvaljujući brzoj rekaciji. U svega dva dana izgrađena je nova bolnica u okolici Wuhana, a početkom naredne sedmice očekuje se još jedna. Podsjećanja radi, SARS je živio oko dva i po mjeseca dok se prvi put nije počelo pričati o njemu.

Broj oboljelih i preminulih

Kao što smo spomenuli taj vrtoglavi rast se nastavlja, te je tako prema posljednjim podacima sajta South China Morning Post broj oboljelih 12.027, dok je broj preminulih osoba 259. Veliki je broj oboljelih koji su u kritičnoj situaciji, ali svijetla tačka u svemu tome je ta da postoje i osobe koje su se uspješno oporavile. Takvih je zaista mali broj, ali i dalje ulijeva nadu.

Prvi slučajevi u Velikoj Britaniji i Španiji

Kao što smo ranije i pisali u Velikoj Britaniji su otkrivena dva slučaja ovog virusa, dva člana iste porodice su zaražena, što je natjeralo javnost u toj državi da se zabrine. Dugo nije bilo informacija u kojem gradu tačno su zaražene osobe živjele, ali su britanski mediji objavili informaciju da se radi o Njukaslu.

Također, na španskom otoku Gomera se također pojavio koronavirus. Radi se o njemačkim turistima, gdje je njih pet testirano na virus, ali je samo kod jedne osobe potvrđeno prisustvo ovog virusa.