Bugojanka Aida Starčević osvojila najveći vrh Južne Amerike

Bugojanka Aida Starčević osvojila je Aconcaguau, najviši vrh Južne Amerike.

Aconcagua je ujedno i najviši vrh obje Amerike te južne hemisfere. Visina planine je 6960,8 m, vrh je planinskog lanca Anda, a nalazi se u Argentini, u pokrajini Mendoza.

Aida se povodom svog uspjeha oglasila na Facebooku:

“Aconcagua 6962 m n/v Argentina
Bugojno moje….
70 230
Hvala svima koji su bili uz mene. Hvala mojim roditeljima, mojoj djeci, bratu, mom gradu, mojim prijateljima, kolegama, ucenicima, poznanicima…
Hvala svima na neiscrpnoj podrsci, bilo je naporno ali uspjeli smo.

Vrijeme se pokvarilo i nije bilo moguce cekati bolje uslove, stoga smo odlucili ili da idemo sa losijom aklimatizacijom ili da ne idemo nikako. Izabrali smo prvu opciju. Odradili smo aklimatizaciju do 5000 m n/v, i ujutro smo trebali doci do visinskog kampa 1 Nido de Condores na 5550 m n/v provesti neko vrijeme tu i vratiti se u baznu kamp.

Medjutim, mi smo imali dva lijepa dana sa vjetrom od oko 40 km/h i sve kasnije ce biti preko 100 km/h, tako da smo odlucili da nocimo na prvom kampu. Sve stvari, satore, plinove, sudje, hranu, odjecu za uspon i vodu za taj dan i za uspon nosimo na drugi visinski kamp, sutradan, na Coleru na 5900 m n/v. Da smo radili sve po planu mi bi smo dosli do Colere, proveli neko vrijeme tu i spustili se do kampa 1. Tada bi imali pravu aklumatizaciju.

Ovako smo izmoreni od nosanja stvari i nocenja po visinskim kampovima bez aklimatizacije i bez odmora, krecemo na uspon u 04:00 u ponedeljak. Temperatura je bila -30 sa naletima vjetra.

Visinska bolest je dala svoj danak. Tako da od ukupno 19 ucesnika ekspedicije, 8 ucesnika skupa sa vodicem je popelo vrh. Na vrhu od bosanaca i heecegovaca smo bili samo Emir Baralic, jedan od najjacih ironman-ova u BiH i ja.

Aconcagua nije za podcijeniti, ali ni osjecaj nedostatka kisika preko 6000 m. Sve u svemu jedno ogromno iskustvo. Hvala Emiri Hukic i Hasni Smjecanin za sator koji je nekim cudom ipak izdrzao andski vjetar Hvala Gafi i Draganu na informacijama i porukama podrske”, napisala je Aida u svom Facebook postu.