Cigarete su štetne za zdravlje u svakom trenutku, čak i kada su odavno ugašene

Svima nam je već odavno poznato da je konzumiranje duhanskih proizvoda vrlo štetno kako za naše zdravlje, tako i za zdravlje ljudi u našoj neposrednoj okolini.  Ipak, mnogi tvrdoglavo nastavljaju sa ovim porokom.

Cigarete nisu štetne samo dok ih pušite, prenosi portal ČuvajZdravlje.ba. Čak i kada su im opušci savijeni i hladni, najnovija su istraživanja pokazala da one nastavljaju emitirati štetne spojeve u zrak.

Naučnici kažu da će samo u prva 24 sata upotrijebljena cigareta proizvesti 14 posto nikotina koje bi ispustila i cigareta koja aktivno gori. I tu se njihovo emitiranje u zrak ne završava.

Dok se većina ovih hemikalija oslobađa u roku od jednog dana od gašenja cigarete, analiza američke Uprave za hranu i lijekove otkrila je da koncentracije nikotina i triacetina, plastifikatora u filterima za cigarete, opadaju samo do pola, čak i pet dana kasnije.

“Bio sam apsolutno iznenađen”, kaže inženjer zaštite životne sredine Dustin Poppendieck, s Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju Sjedinjenih Američkih Država.

“Brojevi su značajni i mogli bi imati značajnih utjecaja kada se opušci odlažu u zatvorenim prostorijama ili u automobilima”, dodaje Poppendieck.

Iako se puno pažnje posvetilo zdravstvenim utjecajima pušenja iz prve ruke, pasivnom pušenju i, sada, pušenju iz treće ruke, gdje kemijski ostaci ostaju na zidovima i namještaju, opušcima je posvećeno malo pažnje.

Kako bi izmjerili emisiju iz ovog zaboravljenog ostatka u zraku, Poppendieck i njegov tim postavili su 2100 nedavno ugašenih cigareta u prolaznu komoru napravljenu od nehrđajućeg čelika.

Naravno, sami nisu pušili sve to. Umjesto toga, tim je napravio stroj koji je uzimao šest udaha po cigareti, oponašajući ponašanje stvarnih ljudi. Nakon što su svježe ugašeni krajevi cigareta zapečaćeni, tim je izmjerio osam kemijskih supstanci koje obično emitiraju cigarete, od kojih četiri FDA imaju na umu da su štetni ili potencijalno štetni.

Triacetin nije jedan od opasnih, ali kako je toliko čest u filterima za cigarete i ne ispari lako, dobar je pokazatelj toga kako se razgrađuju druge ljepljive hemikalije. Autori su se uklapali u temperaturu, vlažnost i zasićenost prostorije u sobi, testirali su kako se emisije mijenjaju pod određenim uvjetima. Na primjer, kada je temperatura zraka u sobi bila viša, primijetili su kako opušci ispuštaju ove hemikalije većom brzinom. Drugim riječima, ostavljanje pepeljara danima, posebno na vrućini, izgleda kao loša ideja i potencijalno izlaže pušače i nepušače još štetnijim hemikalijama nego što smo mislili.

Otkrića su ograničena jer impliciraju samo jednu vodeću marku cigareta i malo je drugih studija s kojima bismo ih mogli usporediti. Ipak, ako su brojke točne, to znači da smo zanemarili veliki faktor pušenja cigareta. Danas se procjenjuje da se godišnje u svijetu proizvede više od pet milijardi opušaka, a mnogi od njih se ne ugase u potpunosti ili se ne bace pravilno, prouzrokujući i zagađenje zemlje jer cigarete nisu biorazgradive.

“Možda mislite da ako ne palite cigarete u automobilu u prisutnosti djece, štitite djecu i nepušače od duhanskog dima, ali ako vam je pepeljara puna opušaka, oni emitiraju štetne spojeve i svi su izloženi riziku“, zaključuje Poppendieck.