Čudni trikovi za ljepotu iz 19. stoljeća

Kada je Barkham Burroughs 1889. godine napisao enciklopediju zapanjujućih činjenica i korisnih informacija, posvetio je cijelo poglavlje “tajnama ljepote za dame” u kojima je naveo bizarne i začuđujuće trikove za ljepotu.

Ništa nije atraktivnije od blistavih očiju. Najbolji način da to postignete jeste “da ih operete sapunicom.” Ako vam ipak smeta sapunica, parfemisnje očiju je razumna alternativa.

U 19. stoljeću bi vas također savjetovali da uzmete “pola tuceta kapi viskija i istu količinu kolonske vode, koji će vam učiniti oči blistavim.”

Oprali ste oči, ali šta je sa licem? Prema savjetima iz 19. stoljeća, ne perite ga!

Jednostavno trljajte kožu sa “masti od glicerina” i “posušite kožom od divokoze ili pamukom.” Jedna “lijepa dama” je cijenjena, iako “nije oprala lice tri godine, a još uvijek je čista, ružičasta i slatka.”

U 19. stoljeću, dobro čuvane ruke su mekane, blijede, i jako, jako prljave. Crvene ruke možete izlječiti “namakanjem stopala u vruću vodu, što je češće moguće”, ali nipošto ne dodirujte vodu rukama. Kao i kod lica, koristite mast od glicerina, a kada se kupate, obavezno nosite rukavice!

Svaki dan provedite neko vrijeme goli pored prozora

Ovo se također naziva kupanje parom, a pored samog “kupanja”, vjerovatno će izmamiti pozornost mnogih prosaca.

Da bi se pravilno “okupala parom”, “dama se skine gola, sjedne u blizini prozora, i kupa se u toplim zrakama sunca.” Ako ste dama koja ne može dugo sjediti, savjetuje se da plešete. Kvalitetno kupanje parom traje najmanje sat vremena.Lijepe usne su neophodne za ljepotu jedne dame. Djevojka treba početi razmišljati o obliku usana što je ranije moguće.

Tanke usne se “lako mijenju sukcijom”, koja “povlači krv na površinu”, a tokom vremena daje “stalnu inflaciju.” Debele usne se “mogu smanjiti kompresijom.” Za ove postupke ne postoje detaljna uputstva.

Voda je “štetna” za kosu. Umjesto pranja, obrišite peškirom prašinu od prethodnog dana.