Dan kad je Vogošća vraćena Vogošćanima: Prošle 24 godine od reintegracije općine Vogošća

Povodom obilježavanja Dana reintegracije općine Vogošća danas su predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik, dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić, te zastupnica Amra Hasagić i Senad Hasanović položili cvijeće na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine, spomen-obilježju civilnim žrtvama i spomen-obilježju logorašima Vogošće, te prisustvovali svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Ovim povodom, prisutnima je prikazana premijera dokumentarnog filma “Povratak na svoje”, koji govori o reintegraciji ove općine. Ujedno, to je i najnovije ostvarenje realizirano u produkciji Udruženja za zaštitu istorijskih vrijednosti “Haber”.

Prije 24 godine jedan dio općine reintegrisan je u ustavno-pravni poredak Federacije BiH. Bio je to datum kojeg su skoro četiri godine čekali svi prognani Vogošćani i datum kad je Vogošća vraćena Vogošćanima.

Od tada je započelo jedno novo razdoblje u razvoju ove lokalne zajednice. Godine povratka i obnove brzo su zamijenile godine razvoja i novih projekata.