Demokratski predizbori u New Hampshireu: Ima li nade za Bidena?

Predizbori za demokratsku predsjedničku nominaciju odvijaju se danas u New Hampshireu, maloj državi na studenom američkom sjeveroistoku, gdje su ove godine izbori važniji nego inače, prenose Vijesti.ba.

Izbori u New Hampshireu dolaze sedam dana nakon debakla u Iowi, gdje se nastao haos u zbrajanju glasova i rezultati su se čekali danima. Naposljetku je tijesno pobijedio bivši gradonačelnik Pete Buttigieg, neznatno ispred ljevičarskog senatora Bernieja Sandersa.

Bivši potpredsjednik Joe Biden, glavni favorit na nacionalnom nivou, završio je na razočaravajućem četvrtom mjestu i nema znakova da će se u New Hampshireu oporaviti.

Ankete iz države s 1,3 miliona stanovnika na prvo mjesto stavljaju Sandersa, ispred Buttigiega. Biden daleko zaostaje na trećem mjestu.

I dok Demokratska stranka u cjelini nakon haosa u Iowi izgleda disfunkcionalno, Buttigieg je zbog pobjede skočio u anketama i u drugim državama.

To je pokazala i posljednja televizijska debata demokratskih kandidata uoči New Hamsphirea, gdje je Buttigieg bio najviše izložen kritikama suparnika što je jasan znak da je sada “na čelu čopora”.

Iznenađujuće, ankete u New Hampshireu pokazale su da se bivši njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg tamo skočio na 15 posto podrške, iako se u toj državi uopće ne takmiči. To ukazuje da taj milijarder ima izgleda poremetiti planove vodećim kandidatima kada se potpuno uključi u utrku.

A on će to učiniti 3. marta, na tzv. superutorak, kada na birališta izlazi 14 saveznih država, među kojima Kalifornija i Teksas koje nose mnoštvo delegata za nacionalnu konvenciju u Milwaukeeju u julu. I pritom nemilice troši na oglašavanje i izaziva optužbe protukandidata da želi kupiti izbore.