Dodjela Oscara: “Parazit” odnio najviše nagrada, Jaquin Phoenix najbolji glumac

Sinoć je u Los Angelesu održana 92. dodjela nagrada za najbolje filmove Američke filmske akademije. Najviše nagrada dobio je južnokorejski film “Parazit” osvojivši čak četiri Oscara.

“Parazit” će ući u historiju kao prvi film koji nije sa engleskog govornog područja, a proglašen je za ukupno najbolje djelo.

Jaquin Phoenix dobio je Oscara za najboljeg glumca u filmu Joker. Nagradu za najbolju glumicu odnijela je Renée Zellweger za svoju ulogu u filmu “Judy”.

Oscara je dobio i Brad Pitt za najbolju sporednog glumca u filmu “Once upon a time…in Hollywood”, a za najbolju sporednu glumicu proglašena je Laura Dern za svoju ulogu u filmu “The Marriage Story”

Za najbolji dokumentarni film proglašen je “American Factory”, a nagrada najboljeg animiranog filma pripala je “Toy Story 4”.

Film “1917” odnio je nagrade za najbolju kinematografiju, najbolji zvuk i najbolje vizualne efekte. “Joker” je dobio Oscara za najbolju originalnu muziku.

Nagrada za najbolje adaptirani scenarij pripala je filmu “Jojo Rabbit”, a nagrada za najbolju kostimografiju filmu “Little Women”.