Eater: Među deset svjetskih gradova koje morate posjetiti ako volite dobru hranu i jedan balkanski

Oni koji vole putovati često žele iskusiti zemlju u koju idu na što više načina. Jedna od obaveznih stvari koje iskusni turist želi probati tijekom putovanja je kuhinja zemlje koju je posjetio. Zbog toga je stranica Eater napravila popis 10 destinacija koje morate posjetiti ako volite dobru hranu, piše Insider.

Ako na temelju hrane koju želite probati odlučujete gdje ćete putovati, u 2020. godini trebate posjetiti ovih deset gradova.

1. Marakeš, Maroko

Da biste se najbolje upoznali s ovom hranom, najpoželjnije je nemati plan kada krenete u obilazak. Moderni gradski život tamo se prepliće s tradicionalnim pa možete vidjeti razne kulinarske tehnike i na temelju njih odabrati što ćete jesti. Tamo na ulici možete probati mnogo toga, kao i tradicionalni tadžin (paprikaš s raznim varijacijama) i kus-kus. Sve u svemu, možete birati hranu, probati tradicionalna jela, ali i izabrati ona koja su postala internacionalna, prenosi Index.hr.

 

2. Richmond, Britanska Kolumbija

Ovaj primorski grad u kanadskoj pokrajini ima Noćni market koji se smatra najvećim azijskim marketom ovog tipa na tom kontinentu. Tamošnji kuhari spremaju hranu svojih predaka pronalazeći nove tehnike kako bi stvorili nešto novo pa mnoga jedinstvena jela možete probati samo ovdje.

3. Gyeongju, Južna Koreja

Ovaj je grad jako popularan u Južnoj Koreji, ali ga strani turisti još nisu otkrili jer jako mali broj njih dolazi ovdje. Jedinstven je po svojoj specifičnoj hrani bogatih mirisa i okusa. Posjetitelji ovog grada mogu birati – mogu jesti kao plemići i probati recepte stare hiljade godina ili živjeti kao monah i probaju hranu temeljenu na povrću koja se služi u hramovima.

4. Milwaukee, Wisconsin

Ovaj američki grad ima autentičnu ponudu hrane. Najpoznatija je njegova kozja sirutka, njihova jedinstvena kobasica i lokalno pivo koje se tamo radi.

5. Akko, Izrael

Židovi, Arapi, muslimani, kršćani pomiješali su se u ovom gradu. Ovdje možemo naći i neobične specijalitete sa začinima i okusima kojih nema nigdje drugo. Ovaj je grad jedno veliko šetalište s restoranima na svakom koraku koji nude autentične specijalitete kojima nećete odoljeti.

6. Marseille, Francuska

Marseille je potpuno promijenio svoju ponudu hrane kako bi udovoljio zahtjevima novih turista. Kada je 2013. godine proglašen prijestolnicom kulture, turisti su nagrnuli u njega. Tada je ovaj grad dobio priliku vratiti svoju staru ponudu specijaliteta s afričkim korijenima i uspio je oduševiti hranom svoje posjetitelje. Mlađi su kuhari tradicionalnim jelima dodavali svoje ideje pa se sad tamo, na primjer, može probati poznati tuniski kus-kus s dinstanom hobotnicom.

7. Priština, Kosovo

U ovom gradu, kako piše Eater, pri pripremanju jela koriste se lokalne namirnice na inventivan način. Domaće namirnice dodaju se skoro svim jelima, mesu, pecivima i punjenoj paprici pa vrijedi probati specijalitete tamošnjih kuhara.

8. Hobart, Australija

Tamošnji su kuhari previše kreativni da bi se zadržali samo na pripremanju klasičnih jela od morskih plodova. Lokalne kamenice, wasabi i tartufi daju tamošnjim specijalitetima poseban karakter.

9. Oakland, Kalifornija

Lokalni sastojci u kombinaciji s tehnikama pripremanja starim nekoliko generaciju čine ovo mjesto specifičnim podnebljem za jedinstvena jela. Dok jedete tamošnja jela upoznajete se i s načinom stanovnika ovog grada. Probate li japansku prženu piletinu između dva komada tosta, prelivenu sočnim umakom, sve će vam biti jasno.

10. Cork, Irska

Turisti ovdje mogu probati stare recepte koji se prenose s generacije na generaciju, a osobito je živopisna hrana sa sela pored ovog grada.