Evropska unija i Mark Zuckerberg u sukobu

Mark Zuckerberg se u ponedeljak sastao s čelnicima Evropske unije u Briselu. Osnivač Facebooka upozorio je da bi bilo koji plan Evropske Unije da se uključi u tehnološke kompanije mogao naštetiti slobodi izražavanja i inovacijama.

Thierry Breton, povjerenik EU industrije, rekao je da je Facebook na prilagođavanju evropskim standardima, a ne obrnuto jer je kritikovao prijedloge američkih internetskih velikana za internetske mreže kao nedovoljne, piše CNBC.

Nepristojni komentari uslijedili su nakon kratkog sastanka s izvršnim direktorom Facebooka, Zuckerbergom i dva dana prije nego što je Breton trebao predstaviti prvi od niza pravila za zadržavanje američkih tehničkih divova i kineskih kompanija.

“Nije na nama da se prilagodimo ovoj kompaniji, već da se ta kompanija prilagodi nama”, rekao je Breton, bivši izvršni direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos odmah poslije sastanka.

Breton je također rekao da će do kraja godine odlučiti hoće li usvojiti stroga pravila kao dio zakona o digitalnim uslugama koji će regulsati online platforme i utvrditi njihove odgovornosti.

Odbacio je dokument za diskusiju koji je objavio Facebook, a koji odbacuje ono što naziva nametljivim propisima i predlaže labavija pravila po kojima bi kompanije povremeno izvještavale o sadržaju.

Šefica EU za pravosuđe Vera Jourova, koja se također susrela s Zuckerbergom, bila je podjednako zastupljena u ulozi Facebooka u borbi protiv govora mržnje, dezinformacija i manipulacija izborima.

“Facebook ne može odbaciti svu odgovornost. Facebook i gospodin Zuckerberg moraju sami odgovoriti na pitanje ‘ko žele biti’ kao kompanija i koje vrijednosti žele promovirati”, poručila je Jourova.

EU sutra planira objaviti nove prijedloge o regulisanju vještačke inteligencije, uključujući prepoznavanje lica, kao i digitalnu strategiju, koji bi mogli imati mnogo utjecaja na tehnološke gigante kao što su Facebook, Google i Apple, prenosi klix.ba.