Faruk Hadžić: Visok trend opadanja broja novorođenčadi u FBiH, u tri kantona pad od 20 posto

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić predstavio je podatke o padu broja rođenih beba u Federaciji BiH, a koje govore o trendu opadanja broja novorođenčadi, dok se u tri kantona čak bilježi i pad od oko 20 posto i više.

2019. godine u FBiH rođeno je 1.409 manje beba u odnosu na 2018. godinu. Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Unsko-sanski kanton bilježe najveći apsolutni pad, dok je jedino u Zapadnohercegovačkom kantonu zabilježen porast broja novorođenih beba.

Konstantan pad broja rođene djece kombiniran sa velikim brojem emigracija za uzrok će imati neobnavljanje generacija. Nove generacije predstavljaju radnu snagu koja ima i zadatak obezbijediti resurse za penzioni fond i skrb nad starijim stanovništvom.

U BiH se bilježi pad broja rođene djece još od 1960-ih godina. Demografski stručnjaci smatraju da je to posljedica nepovoljnih socioekonomskih uvjeta, poput visokih troškova života, hipernezaposlenosti i siromaštva. U mnogim slučajevima proširenje porodice bi dodatno pogoršalo nepovolju situaciju, posebno kod mladih, te se često izbjegava.

Ovaj problem se može riješiti adekvatnom porodičnom politikom, kojom se na ekonomske i neekonomske načine potiče stanovništvo u fertilnoj dobi na reprodukciju.