Gipsy Kingsi u isto vrijeme nastupaju u BiH i Saudijskoj Arabiji: Koga smo slušali sinoć?

Gipsy Kingsi su sinoć napravili veliki spektakl u prepunoj sarajevkoj Skenderiji. Ljubitelji latino muzike okupili su se na jednom mjestu da čuju legendarne izvedbe legendarnog sastava.

Ali?! Uvijek ima ali… Kako to da su sinoć Gipsy Kingsi nastupali u Sarajevu, a danas u Banjaluci i u isto vrijeme u arapskoj Al Uli?!

Ne da je vrlo vjerovatno, nego je očito, da je za Sarajlije legendarne pjesme izveo drugi sastav ekipe Gipsy Kingsa (ne čitav, bilo je i članova originalnog sastava), dok danas originalani sastav zajedno sa Enrique Iglesiasom pravi show na festivalu Winter At Tantora.

Moramo priznati, mnoge Sarajlije, veliki obožavatelji i poznavaoci muzike legendarnog francuskog sastava nisu prepoznali da neko nedostaje na bini. A ko? Najbolje da sami pogledate i shvatite. Možda vokal?! Ako smo vas razočarali, žao nam je zbog toga…

Gipsy Kings je sastav koji se sa svojim pop orijentiranim flamenkom sa elementima salse i rumbe uspio približiti publici u cijelom svijetu.

Članovi grupe dolaze iz dvije romske porodično bliske muzičke familije Reyes i Baliardo. Svi su rođeni na jugu Francuske gdje su njihovi roditelji došli iz Španije zbog građanskog rata 30-ih godina.

Popularnost stječu 1987. trećim albumom “Gipsy Kings” na kome su se nalazili hitovi “Djobi Djoba”, “Bamboléo” i “Un Amor”.

Nakon uspjeha u Evropi, Africi i Bliskom istoku, album je 1989. objavljen i u SAD-u gdje je postao jedan od najuspješnijih albuma snimljenih na španskom jeziku.

Objavili su 13 studijskih i 2 živa albuma, dobitnici su nagrada Grammy, a od originalne postave u grupi su još Nicolas Reyes i Tonino Baliardo. Nastupaju kao “The Gipsy Kings (featuring Nicolas Reyes and Tonino Baliardo)”.