Godišnjica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine: Besplatan cjelodnevni ulaz za sve posjetioce

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa. Samom osnivanju prethodio je dug period u kojem su brojni pojedinci ili grupe intelektualaca ukazivali na potrebe za jednom takvom ustanovom.

Njegov rođendan, odnosno 132. godišnjica postojanja, danas je obilježen uz prigodne izložbe. Ulaz za sve posjetioce je potpuno besplatan, a organizatori su se pobrinuli da za svakoga nešto pripreme, a osim otvorenih vrata sobe gdje se nalazi Hagada i izložbi, moguće je prisustvovati raznim stručnim i naučnim predavanjima.

Bosna i Hercegovina, kao jedna od još uvijek neistraženih zemalja Balkana, privlačila je radoznalost mnogih naučnika, naročito onih iz Austro-Ugarske, ali i kvazi naučnika, što je već prvih godina okupacije rezultiralo raznošenjem spomenika kulture iz naših krajeva.

Foto: Adi Smajić

To je doprinijelo poduzimanju konkretnijih mjera u cilju ostvarivanja dugo prisutne ideje o osnivanju muzeja, što se ogledalo u osnivanju Muzejskog društva nakon čega je 1. februara 1888. godine Zemaljska vlada osnovala Zemaljski muzej za Bosnu i Hercegovinu.

Budući da je prostor u kome je Muzej bio prvobitno smješten uskoro postao suviše skučen i nepogodan, 1908. godine pristupilo se izgradnji novih zgrada. Gradnja je završena 1913. godine, a Muzej otvoren za javnost 4. oktobra iste godine.