Goran Mačkić neće smjeti poricati agresiju na BiH ukoliko želi biti ministar u Sarajevu

U martu 2020. godine bit će imenovan novi saziv Vlade Kantona Sarajevo. Goran Mačkić iz Banja Luke kandidat je Demokratske fronte (DF) za ministra privrede Kantona Sarajevo, međutim neće dobiti podršku za imenovanje ukoliko javno bude mijenjao karakter agresije na BiH.

Opozicija je najavila da će od potencijalnih ministra tražiti odgovore na konkretna pitanja prije nego se njihova imenovanja stave na glasanje.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, rekao je da će od Gorana Mačkića tražiti da iznese svoje stavove o Srebrenici, agresiji na BiH i 9. januraru.

Predložili su nam politologa iz Banje Luke na čelo Ministarstva privrede KS. Lika koji ima kafanu Tri paprike (u Banjoj Luci) i čije ‘sjajne rezultate’ u oblasti privrede Google ne prepoznaje. U okviru tog ministarstva nalazi se Centar naprednih tehnologija koji je podrška razvoju namjenske industrije. Osjetljiva tema.

Kako Goran gleda na agresiju na našu zemlju, šta misli o Srebrenici, 9. januaru? Pitanja su na koja želim čuti odgovor, iako ga eventualno normalni stavovi ne amnestiraju od činjenice da je politolog sa skromnim rezultatima u privredi, a treba da vodi resor u KS koji generiše 1,1 milijardu KM PDV-a godišnje više od cijelog manjeg entiteta RS. U Sarajevu, istina je, živi posljednjih nekoliko mjeseci“, naveo je Konaković.

Zastupnici SDA, SBB-a, a zasigurno ni građani Sarajeva, neće podržati da u Vladu KS uđe čovjek koji zastupa tezu da se u BiH desio građanski rat ili bilo šta slično.

Ipak, pitanje je da li će Mačkić imati hrabrosti da prizna određene historijske činjenice i javno iznese svoje stavove, kao i eventualnu ratnu prošlost svoje porodice.