Istraživanje: Kako društvene mreže djeluju na vašu ishranu?

Na društvenim mrežama, pogotovo Instagramu, sve više je zastupljen trend objavljivanja hrane, čak postoje i profili namjenjeni ishrani. Međutim, kako društvene mreže mogu utjecati na vašu prehranu?

Objave na društvenim mrežama o hrani su različite. Neke fotografije zabilježene su u restoranima, neke stižu iz udobnosti doma vašeg najboljeg prijatelja, a neke su jednostavno zabilježene iza ponoći. Ono što ih razlikuje jeste i sadržaj, neko fotografiše brzu hranu, neko svoje salate, a neko vas jednostavno želi obavijestiti da uživa u porodičnom ručku.

Vrlo je vjerovatno da ste upućeni u prehrambene navike svojih prijatelja i ono što preferiraju jesti upravo zahvaljujući društvenim mrežama. A onda, sve informacije koje dobijete o tome kako se hrane vaši prijatelji mogu utjecati na to kako ćete se vi hraniti, tvrde stručnjaci.

Novo istraživanje govori o tome kako prehrambene navike naših prijatelja i poznanika mogu utjecati na naše odluke čime i kako da punimo svoj frižider i stomak. Možda nesvjesno, ali biramo ono što smo vidjeli na društvenim mrežama kod drugih ljudi“, objašnjava autorica nedavnog istraživanja Lily Hawkins.

Kroz ovo istraživanje ispitano je 369 studenata. Postavljana su im pitanja o tome koliko konzumiraju voće, povrće, energetske pločice i slične slatkiše. Također, upitani su o količini korištenja Facebooka i drugih društvenih mreža, kao i o tome kakvi su njihovi stavovi glede prehrambenih navika njihovih prijatelja.

Rezultati su pokazali sljedeće – društvene norme mogu utjecati na prehrambene navike na dva različita načina: “Kada jedna osoba vidi da njegovi prijatelji ili ljudi koje prati na društvenim mrežama konzumiraju više voća i povrća, onda i sami počinju konzumirati više nego inače.

Drugi rezultat je pokazao da nekad jednostavno odlučujemo raditi ono što nam ima više smisla. A to je da, čak i kada vidimo da naši prijatelji jedu previše slatkiša, mi biramo jesti onoliko koliko nam odgovara”.

Ovo istraživanje povezano je sa mnoštvom kampanja koje promovišu zdravu ishranu i zdrav način življenja. Autori istraživanja također smatraju da se može koristiti kako bi se ljude ohrabrilo da jedu zdraviju i raznovrsniju hranu.

Ustvari, mi možemo koristiti društvene mreže kao alat da ‘poguramo’ jedni druge ka zdravijem načinu življenja“, zaključuje Hawkins.