Jeftini punjači: Francuska učenica poginula nakon što joj je mobitel upao u kadu

Francuska učenica poginula je nakon što joj je telefon pao u kadu dok se punio.

Petnaestogodišnjakinja, za koju je navedeno samo da se zove Tiffenn, hitno je prebačena u bolnicu u Marseillesu u Francuskoj u nedjelju popodne, ali ljekari je nisu mogli oživjeti uprkos brzoj intervenciji.

Prema France Bleu, Tiffenn je uključila svoj telefon u produžni kabal, ali je uređaj pao na njena prsa dok je bila uronjena u vodu.

Tiffennov otac, Serge, razgovarao je s francuskim informativnim kanalom BFM TV i rekao: “Imam troje djece. Svakodnevno je rat kad kažete da ne nosite telefon u kupaonicu“.

Zvali smo je, nema odgovora. Provalili smo vrata da uđemo u kupatilo. Tiffenn je ležala dok je telefon bio u vodi i otkrili smo da je njen punjač priključen u utičnicu u kupatilu. Nismo je mogli reanimirati“.

Sada poziva proizvođače da pokušaju i spriječe da se ovako nešto ponovi.

“Stavite osigurač. Danas smo u mogućnosti učiniti mnogo stvari, ali stavite nešto što će se odmah pokrenuti, čim telefon dotakne vodu. Ovakve stvari se ne smiju dešavati”, poručio je njen otac.

Zatim je govorio o “neslužbenim” punjačima koji se na tržištu prodaju jeftinije, ali ne ispunjavaju nužno sigurnosne standarde.

“Punjač košta 15-20 eura, što je ogroman trošak za tinejdžera. Tako se mladi okreću onima koji koštaju 4-5 eura. I ovaj punjač ne bi trebao biti na tržištu. Tiffenn je to platila životom”, kazao je.

U martu prošle godine, 14-godišnja Julia Vysotskaya poginula je slično, a nakon što joj je telefon dok se punio skliznuo iz ruke i upao u kadu.

Prema izveštajima i medicinskim bilješkama o smrti, učenica je preminula od utapanja nakon što je pretrpila snažan električni udar.