Još će se čekati na imenovanje nove Vlade u Kantonu Sarajevo

Nova vlada u Sarajevu još uvijek neće biti imenovana jer Komisija za izbor i imenovanje Skupštine KS nije dala saglasnost.

Komisija za izbor i imenovanje danas je održala sjednicu, a od sedam članova, četvero je glasalo protiv imenovanja.

Za imenovanje nove vlade glasali su Bibija Kerla (DF), Zvonko Marić (SBB) i Mirza Čelik (SDA), dok su protiv imenovanja glasali Elmedin Konaković (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka), Amra Junuzović-Kaljić (NBL) i Segmedina Srna-Bajramović (SDP).

“U ovoj parlamentarnoj proceduri, kao i u drugim organima, čini mi se Federacije i države propisano je jasno da odluku o imenovanju Vlade priprema Komisija za izbor i imenovanja, nakon što joj predsjedavajući dostavi sastav kabineta. Komisija je danas održala sjednicu i nije utvrdila prijedlog odluke, tri zastupnika bila su za, dakle Mirza Čelik, Zvonko Marić i Bibija Kerla, a protiv odluke glasali su Amra Junuzović-Kaljić, Segmedina Srna-Bajramović, Vibor Handžić i ja. Znači da formalno i pravno nema prijedloga odluke o imenovanju nove Vlade. Mi smo objasnili svoje razloge zbog čega ne bismo željeli učestvovati u ovakvom procesu”, kazao je bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, za RadioSarajevo.