Južna Koreja: Potvrđen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom

Novinska agencija Yonhap objavila je u četvrtak da je u Južnoj Koreji potvrđen prvi smrtni slučaj od zaraze koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

U vijesti se navodi da Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti za sada nije objavio nikakve detalje, osim da je potvrđena smrt jedne osobe.

Izvještaj je objavljen u trenutku dok se Južna Koreja pokušava nositi s epidemijom koronavirusa i ekonomskim padom.

Ranije u četvrtak, gradonačelnik južnokorejskog grada Daegu pozvao je 2,5 miliona stanovnika da se suzdrže od izlaska vani, jer su se pojavili novi slučajevi zaraze koronavirusom. Također, uputio je poziv u pomoć centralnoj Vladi.

Gradonačelnik Kwon Young-jin uputio je zahtjev na konferenciji za medije, nakon što je u Daeguu i obližnjim gradovima u četvrtak potvrđeno 35 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Kwon je također od građana Daegua zatražio da nose maske, ako je moguće i u zatvorenim prostorima. Izrazio je bojazan da će rastuća infekcija u regiji uskoro nadvladati gradsku zdravstvenu infrastrukturu i pozvao u hitnu pomoć centralnu Vladu u Seulu.

Južna Koreja do sada je potvrdila ukupno 82 slučaja COVID-19, bolesti koja je prvi put otkrivena u kineskom Wuhanu u decembru prošle godine.