Kina: U samo jednom danu od koronavirusa umrle 242 osobe

Prema novim podacima koje su objavile kineske vlasti, u četvrtak je broj zaraženih od koronavirusa porastao za čak 14.840, a u 24 sata zabilježili su 242 smrtna slučaja, prenosi Radiosarajevo.ba.

Kako je u jednom danu zabilježeno novih 14.840 slučajeva zaraze koronavirusom kad se taj broj dosad kretao od 500, 1.000, najviše do 2000 zaraženih na dan?

Ne radi se o nikakvom novom soju virusa niti je epidemija buknula, vlasti kineske provincije Hubei, gdje je i počela zaraza, revidirale su metodu praćenja zaraze i napravile reviziju svih dosadašnjih sumnjivih slučajeva od početka epidemije.

Tako su utvdili da 13.332 ljudi, za koje dosad nisu mogli potvrditi sa stopostotnom sigurnošću, imaju koronavirus u organizmu. Kad se tom broju pridoda broj zaraženih u posljednja 24 sata – dobije se 14.840 zaraženih, broj koji su objavili za četvrtak

Ali broj mrtvih od koronavirusa, njih 242 u četvrtak, rekordan je broj umrlih u jednom danu od početka epidemije i on nema veze s novom metodom revizije prethodnih podataka.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije prešao je 60 tisuća, novim virusom zaraženo je 60.331 čovjek, umrlo je 1.369 ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak i srijedu imala je konferenciju gdje su stotine stručnjaka radile plan za borbu protiv epidemije. Iako su se pojavile tvrdnje kako epidemija jenjava, iz WHO-a kažu kako je jako rano za takve izjave.

„Još je prerano predvidjeti kraj epidemije“, objavili su ih WHO-a.