Koronavirus i dalje vrtoglavo napreduje, SZO pozvala sve države da se spreme na najgore

Prema posljednjim informacijama od posljedica koronavirusa preminulo je 1.669 osoba, skoro 150 više nego jučer. 

Zaražene su 69.264 osobe, dok je taj broj jučer u ovo vrijeme iznosio 67.169 osoba. Sve to govori o vrtoglavom rastu ovog virusa.

Jučer se dogodio i prvi smrtni slučaj vezan za ovaj virus. Osoba u Francuskoj, stariji turist iz Kine, preminuo je u pariskoj bolnici. Također, njegovoj kćerki je potvrđen koronavirus.

Ali nije sve tako crno, u istom danu dobili smo i jednu lijepu vijest vezanu za istu temu. Najmlađa osoba oboljela od koronavirusa uspješno je izliječena.

Radi se o jednogodišnjem dječaku koji je imao visoku temperaturu i teško je disao. Iz bolnice je otpušten nakon što tri dana nije imao simptome infekcije.

Ranije smo pisali da postoji određeni fenomen kod svake vrste koronavirusa, a to je da djeca teže, skoro pa nikako, ne obolijevaju, a i puno se lakše liječe.

Pozvane i druge države da se spreme na pandemiju

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je čelnike zemalja da budu spremni u borbi protiv opasnog koronavirusa (Covid-19) koji se pojavio u Kini te se kasnije proširio i na druge zemlje.

U obraćanju na 56. sigurnosnoj konferenciji u Minhenu (MSC 2020), Ghebreyesus je istakao da osjeća zabrinutost i zbog porasta broja zaraženih smrtonosnim virusom.

Naglasio je da je WHO formirao međunarodni tim koji blisko sarađuje s kineskim kolegama kako bi bolje shvatili epidemiju virusa.

Podsjećamo, Koronavirus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.