Legenda o najvećem planinskom jezeru u BiH: Na Ivandan svake godine, jezero se uzburka

Plodnu dolinu Polja odnjegovali su planinski masivi Vrana i Čvrsnice na 1.200 m nadmorske visine i u njoj ovo jezero.

Sa visoravni ovih kao i s drugih okolnih planina, voda u jezero dolazi s padavinama, a ponajviše otapanjem proljetnog snijega. Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na 1. 183 metara nadmorske visine. Površina mu se uglavnom kreće od 3 do 6 km2.

Jedna od legendi kaže kako je prije postanka jezera Blidinje, ovo mjesto Polja bilo u posjedu dvojice braće Duvnjaka koji su ovdje obrađivali zemlju. Nakon što su braća osnovala porodicu, odlučili su ovu plodnu udolinu podijeliti. Mlađi brat je dobio kuću i manju površinu zemlje, dok je drugi dobio veću površinu zemlje, ali nije kuću. Žena od mlađeg brata je bila nezadovoljna takvom podjelom pa je posvađala braću.

Nakon nekog vremena, braća su se odlučila pomiriti i onda su rekli “ako ćemo se mi svađati neka sve ovo poplavi voda”. Tako je počeo puhati jak vjetar i s Vrana digao stogove sijena koji su začepili ponore u donjem dijelu jezera. To područje se napunilo vodom. A ženu koja je potaknula svađu, odnijele su vile na Ivandan. Zbog toga se na Ivandan svake godine, jezero uzburka.

Postanak Blidinjskog jezera nije ostao samo na legendama. Predmet je istraživanja brojnih naučnika koji pokušavaju dokazati je li ono nastalo otapanjem ledenjaka ili utjecajem čovjeka.