Legende sa planine Vran

Između Čvrsnice i Ljubuše, iznad Duvanjskog i Livanjskog polja, izdigao se Vran. To je planina koja se spominje još u dalekoj prošlosti naročito u vrijeme turske vladavine na ovim prostorima. U vremenu neposredno nakon Drugog svjetskog rata preko Vrana su vodile mnoge staze kojima se nosio duhan iz Hercegovine i tako se pokušavalo zaraditi.

Ime planine povezuje se sa njenim tamnim izgledom kada se gleda iz polja koje se nalazi u podnožju planine. Čobani koji sa svojim stadima provode dane i noći na Vranu, kažu da je ime nastalo zbog vrana koje su nekada u velikim jatima nastanjivale podnožje ove planine.

Legenda koja se veže za planinu Vran je vezana za Divu Grabovčevu. U sedamnaestom stoljeću na tim prostorima živjela je djevojka iz hrvatskog naroda, katoličke vjere, imena Diva Grabovčeva.

Mladi Tahir-beg iz Kupresa zagledao se u nju i htio da je oženi. Kada je napunila 20 godina Tahir-beg je zaprosio ali ga je ona odbila. Mladi Tahir nije odustajao. Poslao je svoje pomoćnike da je isprose, ali je ona bila čvrsta u svojoj odluci. Znala je da beg neće odustati od nje pa je pobjegla na planinu Vran da se sakrije. Tahir-beg je pronašao, napao i ubio nožem. Divin grob nalazi se na planini Vran.