“Microsoft Flight Simulator 2020” imat će svaki svjetski aerodrom, čak i naše u BiH

Na osnovu onoga što smo do sada vidjeli znali smo da će “Microsoft Flight Simulator 2020” biti igra koja zaista izaziva divljenje.

Najavljena prošle godine, izgleda da je simfonija leta definitivno najbolje virtualno iskustvo letenja avionom: prekrasna, gotovo nevjerovatno realistična igra koja obećava igračima šansu da lete “bilo gdje na planeti“.

O uzbudljivom novom razvoju, Asobo je nedavno podijelio novi video u kojem navodi da će igra sadržavati “sve aerodrome na Zemlji“, uključujući nevjerovatnih 37.000 aerodroma koje je studio ručno uredio.

Od tih 37.000, 80 najposjećenijih i najprometnijih aerodroma na planeti posvetit će se dodatna pažnja detaljima. Asobo je objasnio da će se taj dodatni sloj realizma proširiti na stvari poput površinske definicije i detaljnijih znakova oko aerodroma, tako da je to sasvim realno.

Postoji i “kategorija najviše razine” koja će sadržavati neke od “ikona” aerodroma na svijetu, šta god to značilo. Te su zračne luke dobile jedinstvene građevine, rekvizite i terene i u osnovi će izgledati gotovo tačno poput onih iz stvarnog života. Nekako ne mislimo da će aerodrom u Sarajevu, naš najbliži, biti u ovoj kategoriji. Sramota. Ima lijep taxi štand sa lijepim cijenama taxista.

Vodeći dizajner igara Sven Mestas objasnio je kako tim koristi teksture i topografske podatke iz Bing Maps, kao i Microsoftov softver oblaka Azure za generiranje terena i zgrada.

“Da bismo dostigli novi nivo stvarnosti u simulaciji leta, bio nam je potreban novi pristup“, rekao je.

Zbog toga smo se odlučili za inovaciju uređivanjem aerodroma sa stvarnih satelitskih slika. Ova tehnika uključuje ručnu obradu svake zračne luke, što znači da se svakom aerodromu posvećuje posebna pažnja detaljima, kako bi ih približili stvarnosti“, dodao je.

Obećanje svake zračne luke na svijetu je sjajno i samo još jedan podsjetnik na količinu posla koji je Asobo uložio u to da Microsoft Flight Simulator 2020 postane potpuno realno iskustvo.