Modernizacija: Počinje ugradnja čitača karata na stadion Koševo

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je ugovor sa predstavnicom firme Klaus Lehmann GmbH d.o.o. Gračanica Dženanom Hamzić-Alić o postavljanju opreme za kontrolu pristupa gledalaca na stadion (sa čitačima i barijerama).

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su rukovodstvo i vijećnici Općinskog vijeća, predstavnici općinske administracije, predstavnik Nogometnog saveza BiH Nihad Hodžić, te predstavnici upravljačke strukture Centra za sport i rekreaciju na čelu sa direktoricom Sabinom Špago.

Vrijednost ugovora je 385.975,98 konvertibilnih maraka. Podsjećamo da je ranije potpisan sporazum između Općine Centar i Nogometnog saveza BiH o radovima na rekonstrukciji stadiona „Asim Ferhatović Hase“ u svrhu poboljšanja stadionske infrastrukture.

U skladu sa zahtjevima i instrukcijama UEFA-e na stadionu je potrebno instalirati opremu za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, servere za štampu i kontrolu karata, izvršiti montažu mehaničkih brojača za prolaz, te brojanje karata i posjetilaca na svim ulazima na stadion. Nogometni savez Bosne i Hercegovine je Odlukom izvršnog odbora iz UEFA fonda Lige nacija obezbijedio 100.000 eura za pomenutu namjenu, a Općina Centar je u budžetu za ovu namjenu obezbijedila 200.000 maraka“, kazali su iz Općine.

Hodžić je naglasio da će Nogometni savez i u budućnosti ulagati velike napore i studiozno pristupati temi modernizacije stadiona.

Riječ je o zajedničkom projektu Nogometnog saveza BiH i Općine Centar. Ovo je jedan u nizu projekata koje Nogometni savez BiH kroz određene projekte UEFA-e i FIFA-e realizuje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, prije svega u saradnji sa lokalnim zajednicama u određenim omjerima finansijskog učešća, a nadamo se da će saradnja sa Općinom Centar biti nastavljena i u budućnosti”, kazao je Hodžić.

Načelnik Ajnadžić je još jednom istakao opredjeljenje Općine Centar da Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase“ što prije bude doveden u stanje pune funkcionalnosti koja odgovara visokim standardima svjetske i evropske fudbalske asocijacije.

Radujem se saradnji sa Nogometnim savezom BiH na projektu poboljšanja stadionske infrastrukture. Želim se zahvaliti Nogometnom savezu što smo počeli raditi zajedno kako bismo što prije ispunili visoke standarde svjetske i evropske fudbalske asocijacije”.

“Današnjim potpisivanjem ugovora stvorili smo preduslove za ispunjavanje još jednog kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, a naredni korak je obnova travnjaka. Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća odlučivat će se o Prijedlogu odluke o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana ‘Zetra’ – zona sporta i rekreacije. Nakon usvajanja izmjena i dopuna RP ‘Zetra’ bit će stvoreni uslovi za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo”, istakao je Ajnadžić.