Na Alipašinom Polju gradi se pristupna rampa za invalide: Majka Mahira više neće nositi desetogodišnjeg sina u kolicima

Na ulazu u stambenu zgradu u ulici Ante Babića broj 5, u naselju Alipašino Polje u toku je izgradnja pristupne rampe za kretanje osoba sa invaliditetom. Njenom izgradnjom olakšat će se svakodnevni život roditeljima koji nose svoju djecu zajedno sa invalidskim kolicima kako bi izašli vani, ali i drugim osobama koje za kretanje koriste kolica.

U ovoj stambenoj zgradi stanuje Mahira Imamović, majka desetogodišnjeg Hamze, koji od rođenja boluje od cerebralne paralize. Mahira je javnosti poznata kao majka – heroina, jer je godinama bila prinuđena nepokretnog sina nositi niz 77 stepenica dok su stanovali u starom dijelu grada. Međutim, 2018. godine sa suprugom i djecom doselila se u općinu Novi Grad, u ulicu Ante Babića broj 5, gdje za izlazak napolje ima četiri stepenice. Ističe da je to mali problem u odnosu na onaj koji je godinama imala, kada je u isto vrijeme uz i niz stepenice nosila Hamzu i mlađeg sina Haruna. Kaže da će joj prilazna rampa biti velika olakšica za izlazak vani, jer dječak pohađa radionice u Centru „Vladimir Nazor“, ali i zbog činjenice da je prije četiri mjeseca dobila i kćerkicu.

“U starom gradu imali smo 77 stepenica do kuće, nije bilo moguće izgraditi lift pod kosinom. 2018. kupili smo stan. Odmah sam aplicirala za izgradnju pristupne rampe i evo radovi su već u toku“, ispričala je vesela majka Mahira, Općini Novi Grad, kakav je i njen sin Hamza, mio, vedar i nasmijan.

Naučila je, kaže, da svakodnevno sa Hamzom izlazi vani, u park, u igraonicu u Centru „Dajte nam šansu“ koji im je prilično blizu.

„Ove četiri stepenice nisu ni blizu onih 77, ali će nam rampa ipak život olakšati, jedva čekam da se završi. Hamzu nosim zajedno sa kolicima ili čekam da neko od komšija naiđe da pomogne, nismo jedini u ovoj zgradi kojima treba ova prilazna rampa, tu je i 20-godišnji momak koji zavisi od roditelja, i njega otac nosi. Imamo i nanu na prvom spratu koja koristi hodalicu. Ona obično sjedi pred zgradom i čeka da neko naiđe i da je prenese preko stepenica. Također, u zgradi ima dosta mladih bračnih parova sa malom djecom koji koriste dječija kolica, tako da će ova rampa olakšati život mnogim stanarima zgrade“, dodaje Mahira.

Izgradnja pristupne rampe u ulici Ante Babića, jedan je od tri projekta, koja će Općina Novi Grad Sarajevo realizirati u ovoj godini. Planirana je i izgradnja vertikalne platforme, odnosno lifta za invalidne osobe u objektu Osnovne škole “Avdo Smailović” u Buća Potoku, kako bi se učenicima koji se kreću pomoću kolica olakšao pristup učionicama, njihovim roditeljima i drugim osobama sa otežanim kretanjem. Vertikalna platforma, također će se graditi i u stambenoj zgradi u ulici Trg solidarnosti u ulazima broj 21 i 23.

Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je 70.000 KM, saopćeno je iz Općine Novi Grad.