Na tržištu uskoro veganska jaja napravljena u laboratoriji

Dvije francuske naučnice osmislile su revolucionarnu vegansku zamjenu za jaja, koja u laboratoriji prave biolozi Pariske škole za industrijsku biologiju.

“Ključni sastojci i dalje se formiraju i uskoro će biti otkriveni. Problem sa kojim se suočavamo jeste pronalazak tačne ravnoteže sastojaka da bismo napravili pravu formulu”, izjavile su biološkinje Filipin Solie i Šerilin Tavazuk.

Ova jaja će se naći na tržištu čim njihova testiranja dobiju “zeleno svjetlo” kako bi mogli da garantuju da su nutritivno održiva. Cilj je da jaja budu spremna za tržište sredinom 2020. godine.

Veganska jaja će se konzumirati na identičan način kao i kokošija.

Ljuska je još u procesu izrade. U toku su konsultacije sa stručnjacima oko izbora najzdravije opcije.

U odnosu na kokošja jaja, veganska sadrže oko 10 odsto manje proteina i masti, manje su kalorična i sadrže dijetalna vlakna. Što se ukusa tiče, teško ga je opisati jer je jaje suptilnog ukusa, recimo da je ukus ovih jaja sumporastiji od kokošijih.

“Kada smo počeli sa kreiranjem veganskih jaja, najkomplikovanije je bilo napraviti jaja koja će pri kuhanju reagovati isto kao i kokošija”, rekle su biološkinje o poteškoćama sa kojima su se susretale.

“Kokošija jaja se koriste na toliko različitih načina, i to otežava proces kopiranja”, dodale su one.

Bilo je teško naći dijetalnu zamjenu za jaja, jer se ona u svemu nalaze, teško je naći zamjenu koja može da bude toliko fleksibilna.

Tim se nada da će nova jaja biti dobra zamjena za one koji su se odlučili za veganski način ishrane.