Na završnoj svečanosti karnevala u Mostaru spaljena lutka s likom Martine Mlinarević Sopta

Na završnoj svečanosti ovogodišnjeg karnevala u Mostaru večeras je spaljena lutka s likom Martine Mlinarević Sopta, književnice i bh. ambasadorice u Češkoj.

Organizacijski odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2, prije spaljivanja lutke je obrazložio kako je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena ”Bukaču Huzurpator”, koja asocira na lik Martine Mlinarević.

Predsjednik Karnevala u mostarskom naselju Centar 2 Božidar Puljić naglašava kako ovo nije spaljivanje lika i djela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana za nju.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, navedena udruga njeguje već 20 godina u Mostaru i na satiričan način govori o problemima u društvu.

Na lomači u ovom mostarskom naselju do sada su spaljeni: “Buljo Šešbešlić”, “Medi Plišbraun”, “Bjerko Pilijanović”, “Vladin Blećo”, gospođica Gradska Vijećnica, “Eurokrem Obabuš”, “Ćiro Morić”, “Marko Franko Švicarac”, “Uhljeb Budžetić”, “Lipe Blesić”, “Akciza Nalitrić”.