Neće više biti liste čekanja za upis u vrtiće: Rekonstrukcija vrtića “Vjeverica“ bit će završena do septembra

Na radost mnogobrojnih roditelja, rekonstrukcija dječijeg vrtića “Vjeverica“ na Alipašinom Polju trebala bi biti završena do septembra ove godine, najavio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Općina je zajedno sa nadležnim Kantonalnim ministarstvom osigurala sredstva za dovršetak rekonstrukcije i opremanje vrtića, saopćila je Općina Novi Grad.

Vrtić “Vjeverica“ je nakon vrtića “Dječiji grad“ najveći namjenski objekat u općini Novi Grad izgrađen za te potrebe. Radi se o objektu velikog kapaciteta koji ima dva sprata i veliki prostor za vanjska igrališta koja su okrenuta prema zelenim površinama i izolovana od saobraćaja i gradske buke, što je veoma važno za djecu, ali i njihove roditelje.

Objekat će moći primiti do 300 djece, a njegovim stavljanjem u funkciju, više neće biti listi čekanja za upis mališana u vrtiće kojima upravlja Javna ustanova “Djeca Sarajeva“. Općina je 2017. godine izvršila čišćenje i zatvaranje objekta, provela je proceduru projektovanja i odabira izvođača radova i potpisala ugovor sa izvođačem radova konzorcijem firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o. u iznosu od 1,9 miliona KM.

Ugovor podrazumijeva izvodjenje svih radova i opremanje objekta tako da nakon što su osigurana sredstva ne bi trebalo biti smetnji da se radovi u potpunosti okončaju do naredne školske godine.

Alipašino Polje je ogromno naselje koje nije imalo nijedan vrtić, a ovaj je građen namjenski. Zadovoljni smo onim što smo vidjeli, načinom na koji je objekat projektovan, njegovom arhitekturom i prozračnošću prostorija. Ovaj vrtić će sigurno pružiti ugodan ambijent za boravak djece u budućnosti“, istakao je Efendić.

Ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS, Zineta Bugunić, podsjetila je da je prošle godine, 1. septembra, na području općine Novi Grad na listi čekanja bilo više od 300 djece.

Problem je djelimično riješen otvaranjem vrtića “Aneks“ i otvaranjem vrtića “Žubor“, međutim problem će u potpunosti biti riješen otvaranjem ovog vrtića i time što će u Osnovnoj školi “Umihana Čuvidina“ biti otvoren još jedan vrtić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, je odlučilo da jednom od svojih mjera reguliše pitanje listi čekanja i da se djeca smjeste u državne ili privatne vrtiće. Sretna sam što smo za ovaj vrtić odvojili milion i 200 hiljada maraka i 150.000 maraka za opremu vrtića. Vrtić će biti u funkciji od 1. septembra i radujem se da više neće biti liste čekanja. A ako i bude, otvarat ćemo nove vrtiće samo neka bude što više djece“, kazala je Bogunić.

Vrtić će imati jaslice, ali i sve ostale grupe do polaska u školu i njegova obnova upotpunit će ukupni ambijent življenja u općini Novi Grad.