Niti jedan pacijent zaražen koronavirusom nije registrovan na području FBiH

Niti jedan pacijent sa sumnjom na bolest izazvanu novim koronavirusom nije registrovan na području Federacije BiH.

To ističemo iz razloga što su se u pojedinim medijima pojavile netačne informacije o navodnim sumnjivim slučajevima na bolest izazvanu tim virusom u Tuzli i Mostaru“, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Kako se dalje navodi, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dosad, a i nastavit će, transparentno izvještavati javnost o mjerama koje se poduzimaju na području Federacije BiH u svrhu ranog otkrivanja eventualnog sumnjivog slučaja na pojavu novog koronavirusa i sprečavanja širenja bolesti izazvane tim virusom.

U potpunosti razumijemo interes medija za tu temu, te predstavnici navedenih institucija pokušavaju maksimalno i u okviru realnih mogućnosti da odgovore na ogroman broj medijskih zahtjeva što nekad zbog obima posla nije moguće u kratkom roku. Ističemo da će Federalno ministarstvo zdravstva o eventualnoj pojavi slučaja bolesti s ozbiljnom sumnjom da je izazvana novim koronavirusom o tome obavijestiti javnost. Pozivamo medije na odgovorno izvještavanje o temama koje se odnose na javno zdravlje građana Federacije BiH“, saopćeno je iz Ministarstva.