Oglasila se Martina Mlinarević o “slučaju spaljivanje” : “Djeca od desetak godina gledala su kako gorim”

Završna svečanost karnevala održana je u naselju Centar 2, a organizacijski odbor karnevala je prije spaljivanja lutke obrazložio kako je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena Bukača Huzurpator.

Organizatori ističu da već 20 godina održavaju karnevalsku tradiciju spaljivanja lika na lomači koji se proglasi krivim za svako zlo tokom godine.

Smatra se da je to zapravo bila inicijalna ideja Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, koji su prvi osudili čin njezinog postavljanja za veleposlanicu pored toga što nema fakultetsku diplomu. To je uobličeno u ovome liku, koji je sadržajan u njezina dva djela Bukača i Huzur. Dakle Bukača Huzurpator.

Martina Mlinarević, na svom Facebook profilu oglasila se u vezi sa ovim događajem, te istaknula ponajviše zabrinutost i šokiranost jer su djeca od desetak godina prisustvovala samom činu spaljivanja lutke koja “liči” na nju.

O “slučaju spaljivanje” istakla je ponajviše da su djeci pokazali kako ona gori, te se zapitala kakvu poruku toj djeci šaljemo za njihovu budućnost, šta je pozitivna strana tog čina, ako uopšte postoji bilo šta pozitivno u vezi sa tim događajem. Da li se tim činom poziva i djecu na mržnju, nasilje i loše postupke?