Općina Stari Grad podržala izgradnju spomen-obilježja Zaimu Imamoviću

Općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo mr Ibrahim Hadžibajrić podržao je izgradnju spomen-obilježja Zaimu Imamoviću, komandantu 1. Drinske brigade IBOG-a i komandantu 14. divizije ARBiH.

Udruženju za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca za ove namjene uplaćena su sredstva u iznosu od 5.000 KM. Ovo udruženje je inicijator brojnih aktivnosti koje imaju za cilj povećanje svijesti o karakteru i događajima iz odbrambeno -oslobodilačkog rata 1992/1995. godina.

Procedura za izgradnju spomen obilježja legendarnom Zaimu Imamoviću, komandantu 1. drinske brigade IBOG-a i komandantu 14. divizije ARBiH u Goraždu, već je pokrenuta i dobivena je građevinsjka dozvola za izgradnju. Iz Udruženja pojašnjavaju da je procijenjena vrijednost za finansiranje ovog projekta 200.000 KM, te da je zbog toga potrebno više izvora finansiranja.

Podsjećamo da je u Goraždu, u ulici koja nosi njegovo ime 10. oktobra, 2018. godine postavljen kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja komandantu Armije RBiH Zaimu Imamoviću.

Ratni komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina, iznad prijevoja Rogoj, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem, “Zlatnim ljiljanom”.