Općina Stari Grad pružit će finansijsku podršku Crvenom križu i Merhametu

Dok će Crveni križ sredstva utrošiti na redovne aktivnosti u korist socijalno ugroženih kategorija, Merhamet će ih uložiti u poljoprivrednu proizvodnju čime će konačni prihod biti mnogo veći.

Ugovore o namjenskom grantu sa općinskim načelnikom Hadžibajrićem su potpisali Edina Mirojević, sekretar Crvenog križa Stari Grad i Sidik Aždahić, generalni sekretar MDD „Merhamet“ iz Sarajeva.

Načelnik Hadžibajrić je ovom prilikom pohvalio rad humanitarnih udruženja koji se brinu za najugroženije kategorije stanovništva, te dodao da bi najviše želio da kuhinje imaju što manje korisnika.

„Općina Stari Grad kao odgovorna lokalna zajednica želi vam pomoći da radite koristan i društveno odgovoran posao i ovo je naš doprinos vašem radu i osobama kojima je to najpotrebnije. Nismo sretni što imamo ovoliki broj ljudi u stanju socijalne potrebe i stoga nastojimo izdvajiti onoliko koliko nam naše finansijske mogućnosti dozvoljavaju. Osim ovih sredstava Općina izdvaja značajna sredstva i za jednokratne pomoći, sanacije stambenih jedinica, liječenje socijalno ugroženih, rad Narodne kuhinje i drugo“, istakao je Hadžibajrić.

Predstavnici humanitarnih organizacija su zahvalili načelniku Hadžibajriću na dosadašnjoj podršci, te dodali da ovo jedna od rijetkih Općina gdje je pomoć kontinuirana.

Sidik Aždahić, generalni sekretar MDD „Merhamet“ iz Sarajeva ispričao je kako se odvija njihov rad i na koji način potroše sredstva od Općine Stari Grad.

„Mi se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom i ova sredstva tu usmjeravamo, a svi plodovi koji se proizvedu u našim plastenicima u Zavidovićima budu upućeni u kuhinje širom BiH. Na godišnjem nivou to je između 60 i 80 tona povrća, ovisno o godini“, kazao je Sidik. Istakao je da se, pored plastenika, bave i proizvodnjom tjestenine. „S tim projektom smo slučajno krenuli i ispostavilo se kao pun pogodak.

Putem jednog stranog fonda smo dobili mašinu za pravljenje tjestenine u vrijednosti od 70.000 KM, čiji je kapacitet 48 kg tjestenine na sat. Shodno našim potrebama mi proizvodimo od 200 do 300 kg tjestenine po danu, u zavisnosti od potreba. Imamo i svoju sušaru i mašinu za pakovanje“, ispričao je Aždahić.

Edina Mirojević, sekretar Crvenog križa Stari Grad je kazala je da sredstva koja dobiju od Općine utroše uglavnom u svoje redovne aktivnosti. „Trenutno smo u fazi pripremanja općinskih takmičenja. Vršimo edukaciju po osnovnim i srednjim školama, te organizujemo kantonalna takmičenja iz prve pomoći“, istakla je Edina.

Kazala je i to da nakon ovih aktivnosti slijede brojni drugi događaji: ‘Nedjelja crvenog križa’, ‘Nedjelja tuberkuloze’, ‘Nedjelja solidarnosti’, organizacija dobrovoljnog darivanja krvi, sabirne akcije, distribucija markica… i kako kaže sav iznos ide u korist socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

„U našim aktivnostima je jako značajno da volonteri odu u posjetu osobama koji su vezani za krevet i nemaju nikoga, ta kućna njega. Njima je u većini slučajeva posjeta i lijepa riječ bitnija od poklona, hrane i higijene. Druženje je ono što je njima u većini slučajeva najvažnije“, kazala je Edina.

Današnjem potpisivanju prisustvovala je i Safija Šehović, pomoćnica načelnika za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad, putem koje se realizuju ove aktivnosti.