Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija“ dobila novu fasadu, stolariju i krov

Završen je projekat obnove Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija“, koja se nalazi u ulici Logavina, a  2016. godine dobila i potpuno novu sportsku salu.

Škola, koja je sagrađena 1929. godine, dobila je prije četiri godine novu salu na mjestu gdje se nalazila stara i oštećena sala, čime su se stekli mnogo bolji uslovi za nastavu tjelesnog odgoja i druge sportske aktivnosti.

Projektom “Zeleni ekonomski razvoj“ stari dio objekta škole je dobio potpuno novu fasadu, stolariju i krov. Radovi na utopljavanju ovog objekta, starog 90. godina počeli su u oktobru prošle godine, a cilj je bio osigurati kvalitetnije uslove za rad za više od 500 učenika koji je pohađaju, kao i za nastavno osoblje.

Tokom zimskom raspusta finalizirani su radovi na postavljanju unutrašnjih i vanjskih klupica, te obrada dijelova oko prozora. Tim radovima okončan je projekat obnove koji je trajao četiri mjeseca.

Podsjećamo, u sklopu projekta radila se termoizolacija krova i zamjena kompletne stolarije na starom i novom dijelu objekta, termoizolacija vanjskih zidova, te zamjena krovnog pokrivača na starom dijelu objekta.

Mašinski radovi podrazumijevali se ugradnju automatske regulacije, ugradnju pumpi i kalorimetara, te intervencije na cijevnoj mreži na starom dijelu objekta, uključujući ugradnju radijatorskih ventila sa termostatskom glavom u oba objekta.

Projekat vrijedan 450.000 KM

Vrijednost projekta utopljavanja OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ iznosila je oko 450.000 konvertibilnih maraka, a finansirala ga je Vlada Švedske, posredstvom Ambasade Švedske u BiH, a implementirao UNDP u BiH.

Financijsku podršku projektu utopljavanja OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ dala je Općina Stari Grad Sarajevo, te Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Škola stara devedeset godina

Zgrada OŠ “Mula Mustafa Bašeskija“ izgrađena je 1929. godine. Školsko područje proteže se od glavne ulice Mula Mustafe Bašeskije, do Sedrenika i Grdonja i od Baščaršije do ulice Muse Ćazima Ćatića.

Škola je počela sa radom davne 1920. godine kao VII narodna škola, a izgradnja školske zgrade započeta je 1928. godine. Projekat za školu radio je poznati arhitekt Dušan Smiljanić. Tokom svog postojanja i rada škola je nosila različita imena, a mnoge generacije školu pamte po imenu Razije Omanović – narodnog heroja i borca narodnooslobodilačke borbe. Bista ove velike žene i antifašiste i danas se čuva u prostoru škole, saopćila je Općina Stari Grad.