Osnovnoškolci obilježili Dan nezavisnosti BiH: Djeca se od malena uče da vole domovinu

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine učenici Osnovne škole „Džemaludin Čaušević“ od prvog do trećeg razreda, u pratnji svojih učiteljica, položili su cvijeće na Centralno spomen – obilježje i odali počast šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad, koji su svojim životima branili i odbranili našu domovinu od agresora, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Učiteljica prvog razreda Branka Kukić istakla je ovom prilikom, da su djeca donijela balone, žute i plave, u bojama koje su simbol naše domovine.

„Od prvog razreda osnovne škole učimo djecu da znaju kako smo dobili slobodu i da znaju poštivati sve tekovine, zahvaljujući ljudima čija imena čitamo na ovom spomen – obilježju. Iako su mali radovali su se današnjem dolasku i svako je na svoj način odao počast, neko je proučio Fatihu, neko minutom šutnje, a neko poslao poljubac i mahao sa zastavicom. Od malena se uče da vole svoju domovinu, da cijene ono što danas imamo. U tom duhu ćemo i dalje nastaviti“, kazala je Kukić.

Učenici starijih razreda škole „Džemaludin Čaušević“ također, su danas posjetili Historijski muzej, zatim Muzej ratnog djetinstva i muzej „Valter brani Sarajevo“ i na taj način obilježili Dan nezavisnosti – 1. mart.

U školi je održan i historijski čas, koncert i priredba, ali i izložba likovnih i literarnih radova. Svako je na svoj način dao doprinos da se obilježi ovaj značajni praznik.