Otvoren indonežanski kutak na Univerzitetu u Tuzli

Ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelija Achmad Yani i rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić danas su svečano otvorile indonežanski kutak na tuzlanskom univerzitetu, piše Fokus.ba.

Ovo je, kako je rečeno, još jedna potvrda dugogodišnje saradnje Indonezije s Univerzitetom u Tuzli.

“Ovo je za nas veoma važan dan jer ćemo na ovaj način približiti Indoneziju BiH, konkretnije Tuzli. Od danas studenti i profesori će imati priliku vidjeti sve umjetnine koje su predstavljene u ovom kutku, a također i kroz predavanja koja će biti održana, Indonezija će postati ljudima u BiH bliža”, rekla je ambasadorica Yani.

Izrazila je nadu da će veze između Bosne i Hercegovine, konkretno Tuzle i Indonezije u budućnosti biti još čvršće.

“Mi smo već potpisali sporazum o saradnji između Univerziteta u Tuzli i tri indonezijska univerziteta, tako da su studenti iz Indonezije već imali priliku posjetiti BiH, samim tim i Medicinski fakultet u Tuzli. Nadam se da će se takva razmjena nastaviti te da će studenti i profesori Univerziteta u Tuzli doći na univerzitete u Indoneziju, s tim da bi poseban fokus stavili na studente Medicinskog fakulteta”, najavila je ambasadorica Indonezije.

Studentima je predavanje održao profesor Agung Rai, utemeljitelj ARMA univerziteta na Baliju.

“Moje predavanje predstavlja prezentaciju kulture Balija. Ono će zapravo povezati prošlost i budućnost. Principi kojima se kultura na Baliju vodi jeste da kultura uvijek mora biti živa, održavati živim i ono što je bilo u prošlosti. Na taj način treba graditi veze između prošlosti i budućnosti i također prijateljstva među ljudima. Predavanja su fokusirana na tri principa koja se primjenjuju u svakodnevnom životu Balija”, kaže profesor Agung Rai.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić izrazila je zahvalnost prijateljima iz Indonezije što su dio svoje bogate tradicije i kulturne baštine donijeli na taj univerzitet.

“Saradnja s Indonezijom koju imamo traje već duži period, prije svega zahvaljujući nesebičnom angažmanu ambasadorice Amelije Achmad Yani i danas sarađujemo s nekim od vodećih univerziteta u Indoneziji. Ta saradnja podrazumijeva razmjenu nastavnika i studenata. O tome ćemo posebno razgovarati s ambasadoricom, da našu uspostavljenu saradnju i realiziramo”, istaknula je rektorica Hadžigrahić.