Pad dionica Applea, gubitak 34 milijarde dolara zbog usporavanja proizvodnje u Kini

Dionice Applea pale su tijekom trgovanja u utorak za 2,6 posto u jednom trenutku, što je izbrisalo 34 milijarde dolara tržišne vrijednosti američke tehnološke kompanije i povuklo indekse na Wall Streetu prema dolje, prenosi Aljazeera Balkans.

Na pad je utjecalo upozorenje kompanije kako ne očekuje planirani kvartalni prihod zbog usporavanja proizvodnje i slabije potražnje u Kini.

Na zatvaranju burze dionice Applea su zaključene u minusu od 1,8 posto u odnosu na prethodni dan, prenosi Tanjug, pozivajući se na američke medije.

Na ovaj dramatičan pad utjecalo je upozorenje Applea kako ne očekuje da će ostvariti planirani kvartalni prihod zbog usporavanja proizvodnje i oslabljene potražnje u Kini, gdje je kompanija zatvorila sve svoje prodavaonice zbog epidemije korona virusa.

Dow Jones potonuo treći dan zaredom
Prema prvobitnim planovima, najvrijednija kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, čija je tržišna vrijednost 1.400 milijarda dolara, očekivala je da će u svom drugom fiskalnom kvartalu ostvariti neto prodaju između 63 i 67 milijarda dolara.

Nakon Appleovog priopćenja, industrijski indeks Dow Jones je potonuo treći dan zaredom, jer su se investitori povukli kako bi razmotrili upozorenje tehnološkog diva.

Vrijednost Dow Jones indeksa je na zatvaranju pala za 165,89 poena, ili 0,6 posto, na 29.232,19 bodova.