“Papučar” kao uobičajeni naziv za Sarajliju koji je ljubazan prema djevojci

Mnogi sarajevski fazoni i fraze svakodnevno su u čestoj upotrebi kod one prave sarajevske raje. Kao takav tu je i naziv “papučar”. Uvijek se ocjenjivalo da li ste “raja” ili “papak”.

Često čujemo od raje u prolazu rečenicu: “Mojne ba s njim na fuka on ti je papučar” i ne ostanemo zatečeni, jer to je onaj naš, sarajevski duh i fazoni koje samo pravi razumiju.

Obično kada je muškarac ljubazan prema dami, za njega se kaže da je džentlmen i ističe se kao pozitivna i poželjna osobina. Kod Sarajlija “papučar” ili “papuča” je “papak” i “džeš ba s njim, mojne”.

Takve muškarce raja u “rajvoSa” još naziva i onim “žešćim levatima”. Kad postanete “levat” definitivno se možete pomiriti sa činjenicom da ste ostali bez svih jarana i da vam je jedino društvo vaša djevojka kojoj poklanjate pažnju. Za svoje jarane više i niste muško. Sami ste krivi jer ste postali “papčina”.

“Papučar” je i sarajevski zanatlija i kao takva ova fraza je jedino u tom smislu pozitivna. Sarajevska porodica Kalajdžisalihović još od 1882. godine ručno izrađuje sarajevske papuče. Ovaj zanat prenosi se “s koljena, na koljeno”. Jedne ovakve papuče dobio je i Bill Klinton, te tako i za njega možemo reći da je posjetom Sarajevu i on postao “papučar”.

Nije poželjno biti “papučar”, a ako slučajno budete imali priliku sresti takvog u Sarajevu onda: “žibje”.