Planinar zapanjen “anđeom na nebu” koji se pojavio dok je planinario

Planinar u Velikoj Britaniji uspio je da uhvati rijetku pojavu koja je izgledala kao “anđeo na nebu” okružen duginim sjajem.

Prilično je impresivno, a primijetio ga je prošlog petka 33-godišnji Lee Howdle.

Efekat se naziva “Brocken Spectre” i javlja se samo kada osoba uspije doći do visine na kojoj je sunce iza nje i oblaci ispod. Zato je tako rijetka.

Lee, strastveni planinar i fotograf, prošetao je 517 metara visokim Mam Torom, gdje je uspio da napravi nevjerovatne fotografije.

To je zaista bio poseban trenutak. Otišao sam u okrug Peak jer sam znao da će doći do hladne inverzije u kojoj se oblaci formiraju na niskom nivou ispod vedra neba. Kada sam došao do Winnats Pass-a, nije bilo tako sjajno zbog oblaka. Mam Tor je mnogo viša, i iznad oblaka. Dok sam se uspinjao, slučajno sam pogledao s lijeve strane i tamo je bio ‘anđeo‘”, kazao je Lee.

Moja sjenka je izgledala ogromna. Bila je u ovoj kružnoj dugi. Snimio sam je i nastavila hodati. Bila je poput anđela na nebu nad brdima, bila je prilično čarobna“, dodaje.

Dodao je da je dok je hodao ugledao ovcu, a efekat je bio isti.

Moj glavni hobi je fotografija. To je hobi u kojem stvarno uživam. Svake dvije sedmice, ili barem jednom mjesečno, odlazim u Peak District. Nikada to u životu nisam vidio. O tome sam jednom čitao na internetu. To je zaista nevjerovatno i osjećam se vrlo blagoslovljeno kad sam uhvatio takav čarobni trenutak“, kazao je.

Učinak, koji je poznat i kao “Brockenov luk” ili “planinski spektar“, u osnovi je velika sjena bačena na oblak ispod, ali je – očito – povezan s mitologijom još od kada je otkriven.

Prvi put je primijećen na Brockenu – najvišoj planini u njemačkim planinama Harz – još u 18. stoljeću, otuda i naziv.

Što se tiče duginog sjaja koji okružuje spektralnu sjenu, to je uzrokovano refrakcijom svjetlosti i odbijanjem natrag prema posmatraču na specifičan način.

Poznata je kao “slava” i pojavljuje se oko tačke koja je suprotna suncu dok posmatrač gleda vlastitu sjenu u oblaku.