Planovi za izgradnju sedam novih nebodera u Sarajevu

Plan nadležnih u Sarajevu je napraviti sedam nebodera. Posljednji za koji je javnost saznala je onaj na Marijin-Dvoru. Planirani objekti su udaljeni svega nekoliko kilometara jedni od drugih. Namjera je da se grade na atraktivnim lokacijama u općinama Centar i Novo Sarajevo, piše Radiosarajevo.ba.

U sarajevskom naselju Marijin-Dvor bi se trebala graditi tri objekta visoka nekoliko desetina metara.

Među njima je onaj čija je lokacija u blizini bivšeg hotela Holiday Inn i tornjeva Momo i Uzeir. Objekat bi navodno trebao imati 22 sprata.

Kako piše portal Žurnal, ovu zgradu namjerava napraviti kompanija Tibra čiji je vlasnik Tihomir Brajković osuđen zbog utaje poreza na jednogodišnju zatvorsku kaznu i 350.000 maraka.

Ne tako daleko od spomenute lokacije, pored postojećeg Avaz Twist Towera planira se graditi još jedna zgrada nazvana R Tower. Projetkom je predviđeno da ima 40 spratova. Time bi ovaj soliter bio najviši u zemlji i regiji. Investitor je kompanija Avaz čiji postojeći toranj ima 35 spratova.

Ranije planirani neboder na Marijin-Dvoru, u centru Sarajeva, bi se trebao graditi kod Sarajevo City Centra. Regulacioni plan, koje je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo prošle godine, podrazumijeva gradnju ovog objekta iznad podzemne koncertne dvorane. Visina zgrade bi bila jednaka visini Sarajevo City Centra ili 17 spratova.

Kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u tehničkom mandatu Damir Filipović, te veliki broj arhitekata i drugih stručnjaka su oštro kritikovali ovaj regulacioni plan. Tvrde da će time koncertna dvorana biti nefunkcionalna i da će se doprinijeti onečišćenju zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na području Općine Novo Sarajevo se planira gradnja četiri višespratnice. Tri u naselju Pofalići i jedna na obali Miljacke.

Prošlosedmičnim usvajanjem izmjena i dopuna Regulacionog plana C1 – Marijin-Dvor od strane Gradskog vijeća Sarajeva, napravljen je korak naprijed ka gradnji tri nebodera. Jednog s 19 spratova, drugog s 16 i trećeg s devet spratova. Svi oni bi se trebali nalaziti u blizini zgrade Energoinvesta i Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Većina građana Grbavice prisutnih na javnoj raspravi iz sedmog mjeseca prošle godine se usprotivila gradnji. Kako je tada rečeno, ne žele još jednog monstruma.

Mnogi stručnjaci smatraju problematičnim gradnju visokih zgrada u Sarajevu tvrdeći da doprinose zagađenosti zraka jer onemogućavaju strujanje zraka. Upozoravaju da se se ne smiju graditi na mjestima gdje mora postojati cirkulacija zraka. Jedno takvo mjesto je i prostor oko zgrade Parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Studija objavljena prošle godine je pokazala da ove vrste objekata utiču na zagađenost zraka, ali ne nužno. Zavisi od lokacije na kojoj se prave, njihovog položaja u odnosu na druge objekte i njihovog oblika. Studijom je utvrđeno da su ključni zračni koridori tok rijeke Miljacke i glavna gradska saobraćajnica.

Iz kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša su obećali da će studija postati sastavni dio zakonskih normi.

Na javnim raspravama i sjednicama lokalnih vijeća se mogao vrlo često čuti stav zaposlenih u Zavodu za gradnju Kantona Sarajevo da nije stručno dokazano da visoke zgrade doprinose zagađenosti zraka, iako spomenuta studija postoji.