Počeli protesti za Dženana Memića ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu

Danas se navršavaju četiri godine otkako je mladić Dženan Memić pod još nerazjašnjenim okolnostima zadobio teške povrede glave od kojih je preminuo 15. februara 2016. godine na KCUS-u. U 13 sati su počeli najavljeni protesti građana ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Smrt Dženana Memića je, nakon četiri godine, i dalje nerazjašnjena, a Kantonalni Sud u Sarajevu je dva puta donio oslobađajuću presudu za Ljubu i Bekriju Seferovića koji su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao mladić.

Sud je 13. januara utvrdio da Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego od povreda nastalih udarcem tupim predmetom.

“Jasno se vidi da je ovo organizirani kriminal, da se teško boriti i svi su svjesni da moraju snositi odgovornost. Stranci su nas iznevjerili jer nam daju samo javnu moralnu podršku, bez konkretnih poteza, uskraćivanja sredstava, dodatnog pritiska.. Šta i kako dalje? Nastavite se boriti za istinu i pravdu, ovo će potrajati još dugo i ja sam rekao na samom početku u šta se upušta g. Muriz, on je rekao da je spreman i idemo dalje”, rekao je Feraget, advokat Dženanovog oca, Muriza Memića.

“Pravnih koraka nema, suvišno je očekivati. Jasno je da su podigli lažnu optužnicu da su na osnovu lažnih dokaza to uradili. Ne treba čekati odluku Vrhovnog suda, već uhapsiti svakoga od nas i procesuirati onog momenta kada imaju osnovane sumnje. Ovdje ima kamion dokaza, tužioci koji ne zaslužuju da nose to ime. Sve ostalo je zavaravanje, Vrhovni sud može sve ovo poništiti, pa opet suditi i osloboditi Ljubu i Bekriju. Možete vještačiti sedam hiljada puta i bit će nalaz negativan, zna se ko ga je ubio, neko se štiti, a mi se borimo protiv toga. Korupcija jeste kršenje zakona kad neko za to ne odgovara. To jeste teška borba, ali je to jedini način da se građani motivišu, da promijenimo ovo stanje”, istakao je Feraget.