Počinje saslušanje o izručenju Assangea SAD-u

Predstavnici američke vlade i osnivač WikiLeaksa Julian Assange suočit će se danas na sudu u Londonu, uz snažne mjere obezbjeđenja, deceniju nakon što je WikiLeaks objavio mnogobrojne tajne američke vojne dokumente, piše Aljazeera Balkans

Saslušanje o izručenju počet će izjašnjavanjem advokata SAD-a, koji sumnjiči Assangea za špijunažu, za šta mu prijeti 175 godina zatvora, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo SAD-a ga tereti za dogovor sa pripadnikom vojne obavještajne službe Chelsea Manning, koji je hakovao Pentagonov kompjuter i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Afganistanu.

Time je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

Novinarske organizacije i grupe za građanske slobode, uključujući Amnesty International i Reportere bez granica, kažu da optužbe protiv Assangea predstavljaju presedan za slobodu štampe.

Assangeova odbrana insistira da su američke optužbe politički motivisane, kao i da će pružiti dokaze da mu je u augustu 2017. godine administracija Donalda Trunpa ponudila pomilovanje, ukoliko kaže da Rusija nije bila umiješana u curenje poruka Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ukoliko se sud složi da Assange bude izručen, završnu riječ imat će britanska vlada.