Počitelj: Grad u kome su se historija i legende zaledile u vremenu

Počitelj je maleni gradić koji će vas i danas vratiti vijekovima unazad i izmamiti uzdahe divljenja. Kameni Počitelj se smjestio u samoj stijeni i doista se ne zna šta je ljepše: grad na stijeni ili Neretva u dolini. Svoj autentični izgled, ovaj biser bošnjačke arhitekture dobio je u vrijeme osmanske vladavine.

“Pokraj vode na istoku, od strane blagajske tvrđave, stoji na dosta visokom i golemom brdu i na goloj litici, malehan nizak grad, ali vrlo tvrd. Jedna gvozdena vrata otvaraju se prema jugu. Sa strane rijeke su strmine i usjeline i tu nema otkopa.” Ovako Evlija Čelebija u svom putopisu opisuje ovaj mali gradić.

Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Ovaj srednjovjekovni gradić imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju.

Već 1471. Hamza-beg je osvojio Počitelj. Srednjovjekovna povijest Počitelja se ovdje završava. Njegov procvat započinje u periodu osmanske vladavine u kojoj će Počitelj izrasti u varoš. Gradom je u početku upravljao dizdar, koji se prvi put spominje 1475. (u dubrovačkom arhivu). Tada se u gradu podižu medresa, musafirhana, han, hamam i brojni drugi objekti potrebni za svakodnevni život.
Poseban pečat novom izgledu Počitelja dat će izgradnja Kamene džamije i sahat-kule. O samoj izgradnji džamije postoji i legenda.

Naime, njen vakif hadži Ibrahim-paša, rođeni Počiteljanin koji je napredovao u službi u Carigradu i, na kraju, postao egipatski paša, poslao je u svoje rodno mjesto novac za izgradnju džamije. Taj novac je misteriozno nestao pa je paša morao ponovno poslati drugi, ali ovoga puta skriven u lubenici. Tako novac stiže i džamija se podignu.

Ipak, najpoznatiji Počiteljanin je Smail Gavran, koji je u 19. stoljeću bio kapetan Počitelja. On je obnovio staru i oronulu kulu koja je po njemu dobila naziv Gavran-kapetanova kula. Ispred kule je bila musafirhana, s lijeve strane tamnica, a u prizemlju kule barutno spremište.