Prije 63 godine preminuo Đuka Lovrić: Jedan od najboljih strijelaca FK Sarajevo

U noći 20. februara 1957. godine, u sarajevskoj bolnici Koševo, prerano je prestalo da kuca srce ovog velikog fudbalera i čovjeka. Đuka Lovrić je punih 10 godina bio član FK Sarajevo, odigravši pri tome 196 utakmica, te postigavši 78 golova.

Đuka Lovrić je fudbal počeo trenirati na terenima Novog Sarajeva. Svoj prvi angažman je imao već sa nepunih 17 godina, u ekipi u kojoj je igrao njegov brat Franjo – sarajevskoj Slobodi.

Đuka je bio svestran fudbaler (ondašnji univerzalac), koji je za deset godina svoje karijere promijenio sve pozicije u timu. Igrao je sve, od golmana, do lijevog krila, ali ipak će ostati upamćeno da je svoje najbolje partije pružao igrajući kao desni half. Bio je odličan u razbijanju protivničkih zamisli, ali isto tako, kada je to bilo potrebno i umiješan u postizanje golova. Samim time, iako je većinu karijere proveo kao odbrambeni igrač, Đuka je jedan od najboljih strijelaca Sarajeva.

Svoje posljednje utakmice za voljeno Sarajevo, odigrao je u junu 1955. godine, obje u Zagrebu, najprije 2. juna protiv Lokomotive (2:1 za Sarajevo), na kojoj je čak i postigao pobjedonosni gol, a potom tri dana kasnije protiv Zagreba (2:1 za Zagreb). Nakon ove dvije utakmice, Đuka se oprostio od fudbala.