Riješena misterija zračnog prostora – nebo iznad Sarajeva kontrolišu golubovi

Nakon što su SAD prepustile kontrolu neba vlastima Bosne i Hercegovine do osam kilometara iznad zemlje, naši susjedi su počeli da mjere svaki metar te polako preuzimaju kontrolu na pograničnim dijelovima.

Danas je zvanično riješeno barem po pitanju glavnog grada, ko zapravo kontroliše nebo, piše portal Šatro.

“Žestok hladni rat se vodi oko kontrole neba nad našom zemljom i to je bilo za očekivati. Srbija se bori za dominaciju neba koliko god može nad prostorom Republike Srpske, dok se naši zapadni susjedi Hrvati svim silama nameću da kontrolišu područje Hercegovine i zapadne Krajine”.

“Ako ništa, zbog budućih sigurnosnih aspekata, 100% osigurali kontrolu nad nebom iznad Sarajeva, a sada idemo dalje, te ćemo se truditi uz podršku naših saveznika iz SAD da preuzmemo kontrolu nad čitavim nebom iznad Bosne i Hercegovine”, kaže Reuf Radar, komandant štaba Oružanih snaga BiH za protuavijacijsku odbranu.

Kontrolu nad Sarajevom ne drže niti snage BiH, ni Hrvatske ni Srbije, već domicijelni vladari koji vjekovima kontrolišu nebo i zavode red.

Golub prevrtaner je autohtona vrsta goluba koja živi u dolini Sarajeva već vjekovima, te su oni zapravo pravi gospodari neba. Čak i dok su Sjedinjene američke države kontrolisale prostor iznad naše zemlje, oni su imali dominaciju nad glavnim gradom”.

“Nema tog NATO pakta niti sile Alijanse koji će njima odrediti gdje smiju da vrše bombardovanje izmetom a gdje ne, te koliko će da lete i gdje će sletjeti. Oni čuvaju nebo i građane, koji su toliko postali povezani da ih stanovništvo faktički smatra svojim čuvarima”, dodao je Reuf Radar.

S obzirom na to da će Oružane snage kontrolisati nebo nad ostatkom zemlje, plan je da se u narednom periodu potpiše sporazum s golubovima, kako bi se postiglo i formalno trajno savezništvo za buduće saradnje.

Golubovi bi bili klasificirani u poseban vojni puk pri Oružanim snagama BiH, te bi bili pod komandom glavnog štaba, ali s popriličnim stepenom autonomije po pitanju bombardovanja izmetom po gradu.